Leder ble degradert mot sin vilje
Thorbjørn Gjerde (62) begynte som leder i juridisk avdeling i Fokus bank i 2004, og ble med videre da banken ble kjøpt opp av Danske bank.
På grunn av omstruktureringer, og en gjennomgang av hvilke kvalifikasjoner banken hadde behov for i en omstillingsfase, besluttet banken at Gjerde ikke lenger hadde de kvalifikasjonene de ønsket for det stillingen krevde i den nye hverdagen. Han ble derfor tilbudt annet arbeid i bedriften.
Dette ønsket ikke Gjerde, som tolket dette som en oppsigelse. Han motsatte seg dette, og mente at beslutningen var ugyldig. Likevel fortsatte han å jobbe i Danske bank, samtidig som saken ble behandlet.
– Ikke endringsvillig
I dommen heter det blant annet at «Alt i alt fikk retten presentert et temmelig entydig bilde av en leder som var opptatt av posisjon, lønn og tittel, og som ønsket å lede sin avdeling mest mulig som før. Han synes også å ha hatt vanskeligheter med å legge ting bak seg. Han fremsto som lite smidig og tilpasningsdyktig til omstillinger, og dette skaper berettiget tvil om hans evne til å akseptere og aktivt gå inn for gjennomføringen av den nye organisasjonsform og til å samarbeide "cross-border" fremfor å være en "in-house"-advokat. I den nye stillingen var det behov for en "forandringspåvirker" som gikk foran, og ikke en som var motstrebende, til dels negativ, til initiativ og endringer».
Advokat NIcolay Skarning, som bisto Danske bank i saken, betegner dommen som interessant.
– Det er en interessant dom i disse dager, hvor aldersgrensene som kjent går opp til 70/72 fra 1. juli, sier han.
– Ikke saklig begrunnet
I dommen står det også at forsvaret mener at oppsigelsen, som senere ble overlevet Gjerde, ikke er saklig begrunnet.
«Oppsigelsen er ikke saklig begrunnet. Terskelen for å si opp en ansatt er høy; arbeidsgiver må kunne vise til gode grunner. I tilsvaret ble oppsigelsen begrunnet med at Gjerde på oppsigelsestidspunktet hadde et klart begrenset ansvarsområde som leder for PB og BB, og at hans lederansvar var begrenset til å håndtere kunder i Norge. På grunn av nye og høyere krav til banknæringen og ikke minst til håndteringen av juridisk relaterte problemstillinger, var det behov for en omorganisering. En konsekvens av dette var at Gjerdes tradisjonelle stilling ikke ville eksistere mer, men bli erstattet av en ny Head of Legal på et høyere nivå».
– Oppsiktsvekkende
Partner i Advokatfirmaet Hjort, Einar Engh hevder at det oppsiktsvekkende at saken i det hele tatt kom for retten.
– Slik dommen fremstår er det oppsiktsvekkende. Slike saker, på dette nivået, pleier å løse seg før de kommer i rettssystemet – gjennom sluttpakker og lignende, sier Engh.
Engh påpeker at selv om Gjerde mener at alder var en viktig årsak til at han ble oppsagt, er dommen krystallklar på dette punktet.
– Han mener seg oppsagt av den begrunnelsen, men retten ser helt bort fra det, og mener tvert imot at dette ikke var tilfellet, sier han.
Einar Engh understreker at Gjerde er rammet av at ledere har et svakere stillingsvern enn andre ansatte, og at det er overraskende at han, som juridisk leder, ikke har godtatt dette.
– Jeg registrerer at en juridisk leder har kommet i denne situasjonen, og tatt saken videre. Jusen er ikke entydig på dette punktet, men når dommen nå foreligger er den veldig klar. Det er mulig at dette ikke var like tydelig i forkant, og begge parter har hatt dyktige advokater, sier han.