Langtidsutdannede sliter mest med psykososiale belastninger på jobben

Publisert: 19. januar 2016 kl 10.40
Oppdatert: 19. januar 2016 kl 10.43

Selv om det anses som helsebringende å være i jobb, blir også folk belastet på jobben. Og det er betydelige forskjeller i arbeidsmarkedet. De med lavest utdannelse får også klart flest av plagene. Det viser den ferske Folkehelserapporten fra Helsedirektoratet.

I store trekk fortsetter nedgangen i helseskadelige eksponeringsfaktorer. Men arbeidstakere med kort utdanning er i større grad eksponert for fysiske og kjemiske belastninger, mens belastningene blant arbeidstakere med lenger utdanning i større grad er psykososiale, heter det i rapporten.

Symptomer fra lunger og luftveier blir oftest rapportert til arbeidsmedisinske avdelinger i Norge. Når man ser på innånding av støv, røyk og eksos i arbeidsatmosfæren, oppleves dette av 17 prosent av de yrkesaktive. Og eksponeringen er mye høyere for folk uten høyere utdanning, hele 22 til 24 prosent av denne gruppen ånder jevnlig inn skadelig luft. For arbeidstakere med høyere utdanning er det kun 3-6 prosent. 

Men høyere utdannende har også sitt å slite med. I teorien er det det slik at dersom en arbeidstaker stilles overfor krav i arbeidslivet som ikke motsvares av tilstrekkelig kontroll over arbeidet som skal utføres, så går det ut over helsen. En kur er tilgang på sosiale og trivelige kollegaer, men ikke alle har dette. Arbeidstakere med lav utdanning kommer dårligst ut også her, de rapporterer oftere om dårlig kollegastøtte. Samtidig rapporterer høyt utdannende oftere om omorganiseringer og dårlige tilbakemeldinger fra sjefen.

De med lavere utdanning har også de jobbene med flest belastninger. Høyt utdannende sliter mest med omorganisering og fravært av tilbakemeldinger. Kilde: Folkehelserapporten 2016

Saken fortsetter under annonsen