Landsmøte: Høyres plan for vellykket integrering
I dag starter Høyres landsmøte. Det er Høyres Mudassar Kapur som skal meisle ut partiets integreringspolitikk, skriver Dagsavisen. Et stikkord for researchen han nettopp har gjennomført er frivillighet.
– Uten alle ildsjelene og den frivillige innsatsen hadde ikke Norge fått til integreringen. Det handler om at en person gjør litt mer enn hva som er forventet, og det kan vi alle gjøre, sier han til avisen.
Kapurs målsetning er å skape god integreringspolitikk fra grasrota. Han tror også at bosetting av flyktningnene ute i kommunene seiler frem som den store innenrikspolitiske debatten de neste årene.
– Vi må skape en velkommen-kultur slik at det ikke bare flytter inn en innvandrer i blokka, men en ny nabo. Derfor er det som skjer på rasrota så viktig, sier Kapur.
I går ble det klart at en fersk rapport fra Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), som baserer seg på tall fra OECD og Eurostat, viser at Norge er gode på integrering sammenlignet med andre land i Skandinavia.
– Innvandrere i Norge har høyere sysselsetting, inntekt og dels også utdanning enn i andre land i Skandinavia og EU, sier stabsdirektør Bjørn Holden i IMDi.
Det er ikke nødvendigvis vellykketintegreringspolitikk som plasserer Norge over våre naboland på listen. Sterk økonomisk vekst og mange ledige jobber trekkes fram som hovedårsaker. Det pekes også på at Norge har fått flest arbeidsinnvandrere de siste årene, mens Sverige har tatt imot flest flyktninger.
Samtidig viser rapporten at det fortsatt er store utfordringer med integreringen i Norge. For eksempel er risikoen for at barn av innvandrere er fattige fire ganger så stor som for barn av norskfødte.