Kvinners inntekt demper ulikhetsveksten
I dag forsvarer underdirektør i Finansdepartementet Kristin Solberg-Watle sin doktorgrad om ulikhet ved Universitet i Oslo.
Stipendiaten ble ansatt i departementet denne våren, og har frem til det forsket på inntektsforskjeller ved UiOs senter for likhet, sosial organisering og økonomisk utvikling, ESOP.
Solberg-Watle er opptatt av hvordan kvinners inntog i arbeidsmarkedet har bidratt til å begrense utviklingen i forskjeller, eller i det minste maskere utviklingen.
I doktorgraden ser hun på hvordan inntektsforskjeller dempes av kvinners arbeidsinntekteer og av skatter og overføringer. Mens lønnsforskjellene mellom menn, spesielt i USA, fortsatt er betydelige, blir forskjellene totalt sett mindre av at kvinner nå i større har arbeidsinntekt.
Kvinners inntekter ser jevnt over ut til å dempe ulikhet. Denne effekten er spesielt sterk i USA. I Europa er det skatter og overføringer som i størst grad reduserer inntektsforskjellene.
Kvinners inntekt kan også ha hjulpet mange av de hardest rammede familiene under finanskrisen. Mens mannen ofte fikk sterkt redusert inntekt under krisen, ble dette i noe grad oppveid av at kvinner fikk høyere inntekt.