Morten Goodwin - førsteamanuensis ved Universitetet i Agder under OpusCapita sin Inspiration Day torsdag. 

Foto

Camilla Skjær Brugrand.

Kunstig intelligens: — Revolusjonen er nå

Publisert: 15. september 2016 kl 10.48
Oppdatert: 15. september 2016 kl 11.20

Torsdag arrangerte OpusCapita inspirasjonsdag der blant andre Morten Goodwin snakket om de enorme fremskrittene som nå skjer i forskningen og den praktiske nytten av kunstig intelligens.

– I går lanserte Über sine fire første førerløse biler. Det er nok starten på en revolusjon. I 2020 blir Google Car lansert, sa Goodwin.

Goodwin belyste forskningsfronten, teknikker i produksjon samt hva kunstig intelligens forventes å bidra med i fremtiden under sitt foredrag.

– Dataprogram kan nå lære av eksempel. Denne forskningen har drevet på siden 50-60-tallet. Programmene lærer for eksempel å kjøre bil på samme måte som mennesker lærer, sier Goodwin.

En av de mest revolusjonerende teknikkene er Deep Learning, som nylig har vist seg å utkonkurrere oss mennesker til å gjenkjenne ansikter, gjenkjenne tale, forutsi verdien av kunder og mye mer.

– YouTube bruker dyp læring til å tekste filmer som folk publiserer på kanalen. Dette er automatisk generert basert på dyp læring. En ser nesten aldri dårlig teksting på YouTube, men en ser mye dårlig teksting på NRK som er laget av mennesker, sier Goodwin.

Kan erstatte leger og lærere

Saken fortsetter under annonsen

Kunstig intelligens er i ferd med å gjøre et inntog i alt fra bilkjøring til finansmarkedet.

– Roboter kan være bedre til å sette diagnoser enn leger. Et eksempel på dette er øyensykdommen diabetes retina, sier Goodwin.

Et annet eksempel er retting av engelskstiler. Goodwin viser til algoritmer som kan rette engelskstiler like bra som lærere.

– Det avhengig selvsagt av nivået til elevene. Det er forskjell på en 10.-klassing og en 4.-klassing. Kunstig intelligens kan rette automatisk og finne ut hvilken elev som har behov for å trene på forskjellige oppgaver, forklarer Goodwin.

Børsnæringen er også en av de bransjene som har endret seg takket være kunstig intelligens. Nå er det nemlig roboter som kjøper og selger til hverandre nesten uten menneskelig interaksjon.

– Boston Dynamics har nå utviklet en robot som er solgt til Google. Den kan gjøre generelle arbeidsoppgaver som å jobbe i lager og sette inn i oppvaskmaskinen, sier Goodwin.

NASA sin robot Mars Curiosity er programmert med kunstig intelligens og kjører rundt på planeten Mars for å analysere steiner. Det hadde vært umulig for mennesker.

Saken fortsetter under annonsen

– Om en tror en har en trygg jobb fordi en jobber med innen et kreativt yrke, må en tro om igjen. Roboter kan nemlig komponere musikk og male malerier. Det eksisterer algoritmer for alt. Vi lever allerede i en symbiose med kunstig intelligens som bare kommer til å bli sterkere. Det er vanskelig å se for seg en fremtid uten kunstig intelligens, avslutter Goodwin.