Kunnskapsministeren foreslår at alle tiendeklassinger må opp i eksamen i norsk, matte og engelsk
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil tydeliggjøre skolens ansvar for utvikling av elevenes sosiale kompetanse. Dessuten foreslår han at alle tiendeklassinger må opp i eksamen i norsk, matte og engelsk.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Iusaksen presenterte onsdag stortingsmeldingen «Fag – Fordypning – Forståelse. En fornyelse av Kunnskapsløftet».
Regjeringen foreslår her å beholde dagens skolefag, men vil slanke flere av dem ettersom det stadig er tatt inn nye temaer uten at noe er fjernet. Hvilke temaer som skal ut, er ikke klart.
Kunnskapsministeren vil fornye den generelle delen av læreplanverket som beskriver skolens dannelsesoppdrag.
– Den skal tydeliggjøre skolens helhetlige ansvar for utvikling av elevenes sosiale kompetanse, sier Røe Isaksen.
Dagens trekkordning for eksamen på tiende trinn foreslås erstattet med en obligatorisk eksamen for alle elevene i de tre skriftlige fagene norsk, engelsk og matematikk.
Regjeringen foreslår at tre tverrfaglige temaer skal prioriteres. Det er demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling og folkehelse og livsmestring.
Stortingsmeldingen behandles formelt i statsråd førstkommende fredag.
Oslos skolebyråd skuffet
Skolebyråden i Oslo er skuffet over at kunnskapsministeren ikke kommer med konkrete tanker om hvilke temaer som skal ut av skolen eller stiller klarere krav til elevenes læring.
Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), beskriver stortingsmeldingen om fremtidens skole som en «walkover» fra kunnskapsministeren.
– Kunnskapsministeren gjentar Ludvigsen-utvalgets anbefaling om at skolefagene må slankes, men har selv ingen tanker om hva som skal tas ut. Ingen fag kuttes eller reduseres, ingen nye fag kommer til og ingen fag får endret timetall, sier Tellevik Dahl og reagerer på at Røe Isaksen setter i gang enda en utredning.
– Jeg hadde i det minste forventet klarere krav til elevenes læring de første skoleårene. Vår store utfordring er at mange elever hver eneste dag går løs på vanskelig lærestoff uten at de har med seg gode nok lese-, skrive- og regneferdigheter fra de første skoleårene. Det skaper lærevansker og frafall. En del av løsningen er tydeligere læreplaner med klare forventninger til elevenes læring de første skoleårene, sier hun.