Oljeprisen stiger som følge av den diplomatiske konflikten mellom Saudi-Arabia og Iran.

Foto

Reuters / NTB scanpix

 

Konflikten mellom Saudi-Arabia og Iran gir dyrere olje

Publisert: 4. januar 2016 kl 09.47
Oppdatert: 4. januar 2016 kl 09.47
Nordsjøolje for levering i februar ble i morgentimene mandag omsatt for 38,19 dollar fatet, 91 cent høyere enn før helga. Amerikansk lettolje ble omsatt for 37,81 dollar fatet, 77 cent høyere.

– Asiatiske markeder reagerer og frykter at geopolitiske spenninger i Midtøsten kan true leveransene av olje, sier oljeanalytikeren Bernard Aw hos IG Markets i Singapore.

Kaster ut diplomater

Saudi-Arabia brøt i helgen de diplomatiske forbindelsene til Iran, i protest mot at demonstranter stormet landets ambassade i Teheran.

Ambassadestormingen var en protest mot at Saudi-Arabia henrettet 47 mennesker lørdag, blant dem den skriftlærde sjiamuslimen Nimr al-Nimr.

Irans religiøse overhode ayatolla Ali Khamenei truet med «guddommelig straff» som følge av henrettelsen, og Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir svarte ved å gi iranske diplomater 48 timer til å forlate landet.

Neppe varig

Til tross for at oljeprisen mandag gjorde et lite hopp, tror ikke Aw på noen varig prisøkning og viser til at produksjonen overgår etterspørselen.

– Så sant vi ikke ser et overbevisende fall i produksjonen fra disse to landene, og fra de oljeproduserende landene som helhet, så vil overproduksjonen fortsette. Det betyr at oljeprisen vil være under press i lange tider framover, sier han.

Saudi-Arabia er den største oljeprodusenten innen Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC), som ikke har vist noen vilje til å la pumpene hvile for få opp prisen.

OPEC-landene står i dag for om lag en tredel av oljeproduksjonen i verden. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen