Kommunenes kortsiktige gjeld 15-doblet på få år

Publisert: 13. januar 2016 kl 09.41
Oppdatert: 13. januar 2016 kl 09.41
NRKs beregninger viser at kommunenes såkalte sertifikatgjeld økte fra 3,5 milliarder kroner i 2008 til mer enn 52 milliarder i november 2015. Slike lån er i realiteten obligasjoner med en løpetid på mellom én og tolv måneder, og praksisen gjør at det ikke kommer fram av kommuneregnskapene hvor stor del av gjelden som forfaller neste år, ifølge kanalen.

– Vi husker alle Terra-saken. Der var den sentrale ideen å unngå å kalle gjeld for gjeld. Det ble kalt alt mulig annet og brukt til spekulasjon i markedet, sier finansprofessor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole.

– Her kaller man kortsiktig gjeld for langsiktig gjeld, som om det ikke vil bli noe problem å fornye gjelden. Men det er jo nettopp det som kan inntreffe og bli problemet for de kommunene som sliter mest og har vanskeligheter, fortsetter han.

Ifølge NRK er det Sandnes kommune som har mest kortsiktig gjeld, med nærmere 3,5 milliarder kroner. Økonomidirektør Torunn Skumlien Nilsen mener det er tatt høyde for renterisiko i kommende budsjettperiode og at lån i sertifikatmarkedet har gitt kommunen lavere renter i de 15 årene den har drevet med dette. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen