KOFA: Finansdepartementet brøt loven
Et av Norges ledene miljøer for samfunnsøkonomisk analyse, Vista Analyse, skal ikke lenger være med på å kvalitetsikre mange av landets største investeringer. Det har Finansdepartementet bestemt. Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) mener departementet har brutt loven. Departementet tar det til etterretning.
Slik er situasjonen for offentlige anskaffelser i 2016.
Finansdepartementet gjennomførte i 2015 konkurranse om ny rammeavtale om ekstern kvalitetssikring av store statlige investeringer.
Totalt er det ventet at avtalen er på opp mot 400 millioner kroner for leverandørene. For samfunnet handler det om å sikre kvaliteten på svært viktig arbeid.
Rammeavtale ble inngått 21. september 2015 med 6 tilbyderkonstellasjoner bestående av til sammen 18 firmaer. To tilbydere nådde ikke opp.
Tilbyderkonstellasjonen som ble rangert som nr. 7 (WSP Norge AS og Vista Analyse AS) fremmet klage for Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA).
Ifølge Finansdepartementet omfattet klagen flere forhold ved konkurransen, men ikke den konkrete bedømmelsen av tilbudet.
KOFA avga sin rådgivende uttalelse 14. juni med følgende konklusjon: «Finansdepartementet har brutt forskriften § 22-2 ved å anvende ulovlige tildelingskriterier.»
KOFA begrunner konklusjonen om brudd på forskriften med at Finansdepartementet ikke har skilt klart nok mellom kriterier som skal benyttes for å vurdere om en tilbyder er kvalifisert for å delta i konkurransen, og kriterier for å vurdere kvaliteten på tilbudet.
Reagerer
Både daglig leder i Vista Anlyse, Ingeborg Rasmussen, og Vista- partner Håkon Vennemo reagerer sterkt på departementets neste utspill:
"Finansdepartementet har fremholdt at konkurransen har vært gjennomført i henhold til anskaffelsesregelverket, men registrerer at KOFA har kommet til en annen konklusjon. Finansdepartementet tar dette til etterretning", heter det i en pressemelding torsdag.
Ifølge departementet rokker ikke KOFAs uttalelse ved at rammeavtalen allerede er inngått. Dermed får klagen ingen effekt.
– Vi ser ikke saken som avsluttet. Og det departementet skriver på sine nettsider om at vi ikke har klaget på bedømmelsen er ikke korrekt, sier Vennemo til Dagens Perspektiv.
I anbudsprotokollen går det frem at Finansdepartementet i stor grad har vært fornøyd med leveransene fra Vista Analyse, men at de anser tilbudet deres som dyrt denne gangen.
Av alle konstellasjonene som deltok i anbudsrunden, var det kun Vista Analyses bud som ble vektet ned på grunn av pris.
Dette har Vista Analyse kommentert i klagen sin adressert til avdelingsdirektør i Finansdepartementet, Lars-Erik Østby.
De mener egen pris på 1500 kroner for oppdragsleder og 1400 kroner for andre ikke er så mye høyere enn en konkurrent som visstnok skal ha tilbudt hundre kroner lavere per hode.
"Når kriteriene for konkurransen tas på alvor, mener Vista-Faveo å ha demonstrert av vi skårer særdeles høyt på kriteriene kvalitet og leveringsdyktighet, som teller 75 prosent i konkurransen. Vi skårer marginalt høyere på pris enn en annen aktør vi vet om, men vi har demonstrert at dette teller lite i totalvurderingen og således er innenfor enhver rimelig feilmargi", heter det i klagebrevet fra Rasmussen.
Byråkratiske regler
Departementet har også kommentert at anbudet fra Vista Analyse og partneren WPS Norge overskred grensen på 30 A4-sider. Dette var noe de fleste konstellasjonene gjorde, men ifølge protokollen, leverte Vista 140 sider fordi de inkluderte CVer.
Fra protokollen: "Mer problematisk er vedlegget med CV-er fra tilbyder 3. CV-er er ikke unntatt fra sidebegrensningen, og innebærer en utdypning av de kvalitative delene av tilbudet på en annen og mer inngående måte enn hva de øvrige har hatt anledning til.
Dette reiser spørsmål om hel eller delvis avvisning av tilbyder 3. Departementet har funnet å ville konkludere med en delvis avvisning. Vedlegget med CV-er tas ikke hensyn til i konkurransen, og returneres til tilbyder.
Det er for øvrig gitt tilstrekkelige, om enn kortfattede, opplysninger om det tilbudte personalet i selve tilbudsteksten. Tilbyder 3 har således levert et fullstendig tilbud også uten vedlegget med CV-er."
Ingeborg Rasmussen mener fortsatt at departementet bør revurdere avgjørelsen sin.
– KOFA har erklært at departementet har brudt loven. Vi kan ikke utelukke at saken havner i retten. Men først ønsker vi å rette ut hånden til departementet for å finne en løsning, sier hun.