Bispemøtets preses Helga Haugland Byfuglien avviser bestemt at Kirkens ledere forfekter sosialistiske holdninger. 

Foto

NTB Scanpix / Berit Roald

Kirken ut mot Listhaug-forslag

Publisert: 6. januar 2016 kl 08.57
Oppdatert: 6. januar 2016 kl 08.57

– At barn ikke kan få permanent opphold før fylte 18 år, er noe jeg mener politikerne bør se på med et kritisk blikk. Også forslagene til innstramminger i retten til familiegjenforening er det grunn til å utfordre. De framstår som altfor stramme, sier hun til NTB.

Som landets tolvte biskop og bispemøtets preses er Byfuglien den øverst rangerte representant for Den norske kirke. At Kirken og biskopene engasjerer seg til fordel for flyktninger, mener hun er helt naturlig.

Et kall

– Å tie om spørsmål som dette ville ikke være å handle i tro med vårt kall. Dette griper rett inn i kjernen av det kristne budskapet. Å vise barmhjertig nestekjærlighet og omsorg for de svakeste er tydelig forankret i Jesu forkynnelse og Bibelens grunnfortellinger, sier hun.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har beskyldt Kirken for å være «gjennomsyret sosialistisk» og skapte overskrifter før jul da hun slo fast at «godhetstyranniet rir det norske samfunnet som en mare».

Byfuglien har vært i flere debatter med Listhaug og går ikke av veien for en ny diskusjon. At Kirkens ledere forfekter sosialistiske holdninger, avviser hun bestemt.

– Vi har fremmet vårt syn overfor regjeringer av ulik politisk farge, sier sjefbiskopen.

Saken fortsetter under annonsen

Fordommer

Byfuglien mener tonen i deler av asyldebatten er lite hensiktsmessig.

– Den bidrar til å polarisere og bygge opp under fordommer, sier biskopen og viser blant annet til Listhaugs utsagn om at asylsøkere ikke kan bli «båret på gullstol inn i Norge».

– Slik ordbruk er lite tjenlig og nedskriver fullstendig den frykt og usikkerhet som er forbundet med det å være på flukt.

Den omstridte statsråden har selv sagt at utsagnet hennes blir tolket i verste mening.

– Det med «gullstol» var knyttet til integrering og handler om at samfunnet ikke alene kan vedta at en asylsøker skal integreres, den enkelte må først og fremst bidra selv – ved å lære norsk og skaffe seg en jobb, sa hun til NTB i romjula.

Da hadde hun akkurat lagt fram det 150 sider lange høringsforslaget med asylinnstramminger, som nå er ute på høring.

Saken fortsetter under annonsen

– Bølgebevegelse

Byfuglien stiller spørsmål ved om høringsforslaget er i tråd med internasjonale konvensjoner, men erkjenner at asylpolitikken må ha «klare rammer og grenser».

– Ikke alle som kommer til Norge skal få opphold, men fra Kirkens side er holdningen klar: Norge må ta sin del av ansvaret.

Biskopen konstaterer at debatten om flyktningkrisen endret karakter i løpet av fjoråret.

– Det har vært en interessant bølgebevegelse. Jeg har forståelse for at mange føler på en uro, men vi må ikke miste av syne hva dette egentlig handler om: Millioner av mennesker som i frykt har forlatt sine eiendeler, sitt hjem og sin trygghet.

Kirkens oppfordring til politikerne er klar:

– Det bør ikke være et mål eller suksesskriterium å bidra til flest mulig returer og færrest mulig oppholdstillatelser. Perspektivet må først og fremst være rettet mot menneskene som kommer hit fordi deres trygghet er revet bort under dem, sier Byfuglien.

Saken fortsetter under annonsen