Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth.

Foto
Berit Roald / SCANPIX

– Kan ikke gjøre stort for å skape gode gründere

Publisert: 27. oktober 2016 kl 09.35
Oppdatert: 27. oktober 2016 kl 09.35

Samfunnsøkonom Gjermund Grimsby i Menon sier til Klassekampen at ingen av delene fungerer. Tilskuddene og lånene er rett og slett ikke samfunnsøkonomisk lønnsomme.

I sitt doktorgradsarbeid undersøkte han effekten av innovasjonslånene. Innovasjon Norge var riktignok like flinke som bankene til å velge ut suksessfulle selskaper. Likevel klarer Innovasjon Norge bare å få igjen to tredeler av pengene de låner ut.

– For at denne ordningen skulle vært lønnsom, må det være veldig store positive bieffekter av å gi støtten, sier Grimsby til avisen.

Etter at Statistisk Sentralbyrå gjorde det kjent at Innovasjon Norges gründerstøtte ikke var lønnsom, har næringsminister Monica Mæland signalisert at hun vil gi gründerne mer lån og mindre støtte. Det er ikke en god løsning, ifølge Grimsby:

– Det framstår ikke som en veldig lur vurdering. Det er veldig vanskelig å identifisere hvilke selskaper som kommer til å lykkes på forhånd, sier han til Klassekampen.

Både statssekretår Dilek Ayhan (H) og gründersjef Pål T. Næss i Innovasjon Norge sier til avisen at innovasjonslånene er en god ordning, til tross for at det er vanskelig å måle effekten av støtten.

 

Saken fortsetter under annonsen

Les også: Dusjes i penger