Kamp om akademisk midlertidighet
Etter at regjeringen har sendt fra seg et første utkast til ny lov om statens ansatte, en fornyelse av den såkalte Tjenestemannsloven, er arbeidstakerorganisasjonene i harnisk, skriver Forskerforum.
De fleste forslagene som skulle bidra til å redusere den høye bruken av midlertidige stillinger i staten, er borte, og dermed er et skjørt kompromiss kastet på båten, mener Unio.
– Jeg lurer på om de ikke har skjønt hva det innebærer å inngå kompromisser, og jeg syns departementet bør tenke over hva det gjør med tilliten mellom hovedsammenslutningene og staten, sier en oppgitt Unio-leder Ragnhild Lied til Forskerforum.
Mange midlertidige
Det høye antallet midlertidige ansatte ved universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter har i årevis vært ansett som et stort problem i akademia. I fjor gikk et utvalg inn for å redusere adgangen til midlertidige ansettelser i akademia. Blant annet ville utvalget at tidsbegrensningen for hvor lenge man kunne ha folk på midlertidige kontrakter reduseres fra fire til tre år. Dette forslaget vil regjeringen følge opp, men det er ikke nok, mener kritikerne.
18,5 prosent av forskere og undervisningspersonell ved norske universiteter og høyskoler er midlertidig ansatt. I tillegg finnes det en rekke ulike rekrutteringsstillinger: doktorgradskandidater og postdoktorer, som også har midlertidige kontrakter. Disse er utelatt fra statistikken fordi de er ønskete midlertidige stillinger. Hadde disse vært regnet med, ville den offisielle midlertidigheten i sektoren vært på over 43 prosent, ifølge Forskerforum.
– Uheldig
Før sommeren sendte Kommunal- og moderniseringsdepartementet ut et høringsnotat med et første utkast til den nye loven. Unio kritiserer departementets lovforslag for å gjøre det like lett for statlige arbeidsgivere å ansette midlertidig som i dag, samtidig som stillingsvernet og de ansattes innflytelse over ansettelsesprosessen svekkes.
– I høringsnotatet følger departementet kun lovutvalget på de forslagene hvor arbeidstakersiden har strukket seg for å finne et kompromiss, mens de bryter med lovutvalgets forslag der arbeidstakerne skulle få noe igjen. Denne fremgangsmåten syns jeg er svært uheldig, sier Ragnhild Lied i Unio til Forskerforum. Også LO og YS er kritiske til lovforslaget. Organisasjonene setter nå sin lit til at regjeringen tar til seg høringssvarene før den sender saken til Stortinget.
Også SVs Kirsti Bergstø og Venstres Sveinung Rotevatn sier til Forskerforum at de mener regjeringens lovforslag ikke bidrar nok til å redusere bruken av midlertidige stillinger i staten.