Politimannen Eirik Jensen har fra dag én nektet for å ha gjort noe straffbart. Den tidligere politilederen risikerer lovens strengeste straff dersom han blir funnet skyldig etter tiltalen på grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. 

Foto

NTB-scanpix. 

Jensen-rettssak kan bli langvarig

Publisert: 9. februar 2016 kl 08.23
Oppdatert: 9. februar 2016 kl 08.23

– Det tyder på at det er mye bevisførsel i saken, og man har tatt god høyde for at tiltalte skal få komme med sin versjon, sier Anett Osnes Fause ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Tromsø til NTB om berammingen av saken, som starter i august.

Eirik Jensen har fra dag én nektet for å ha gjort noe straffbart. Den tidligere politilederen risikerer lovens strengeste straff dersom han blir funnet skyldig etter tiltalen.

– Han har sterkt hevdet sin uskyld hele tiden, og da er det viktig at offentligheten får være med når han skal forsvare seg, mener Fause.

Strenge beviskrav

Eirik Jensens forsvarere mener tiltalen på grov korrupsjon og narkotikakriminalitet er «ganske frisk». Ifølge dem står og faller påtalemyndighetens sak med forklaringen til den hasjdømte bærumsmannen Gjermund Cappelen.

– Dersom det er riktig at tiltalen utelukkende bygger på Cappelens forklaring, kan man umiddelbart tenke at det gjør noe med styrken i tiltalen, sier førsteamanuensen.

Det er strenge beviskrav for å ta ut tiltale, og Fause sier hun derfor forutsetter at påtalemyndigheten sitter på flere bevis.

Saken fortsetter under annonsen

Les mer:

Politi eller røver? – Les vår dokumentar om Eirik Jensen-saken fra i fjor høst

– Fryktelig alvorlig

– Det er klart at hvis man bare har én kilde til tiltalen, så vil den i høyeste grad være angripelig. Når påtalemyndigheten nå har tatt ut tiltale må det bety at de har vurdert at beviskravet er oppfylt. Da vil man forutsette at de har mer enn bare den forklaringen, spesielt siden Cappelen er person som har visse interesser i saken, sier Fause.

Tiltalen som er tatt ut mot den tidligere politilederen, er svært alvorlig, spesielt mot en mann som har som jobb å stå for det motsatte, sier hun videre.

– Det er fryktelig alvorlig, narkotikaforbrytelser og grov korrupsjon er i seg selv utrolig alvorlige anklager, sier hun.

– Vi får bare sette vår lit til at det blir en ordentlig og grundig rettsbehandling med høy grad av åpenhet, og at han som er tiltalt, får gode muligheter til å komme med sin forklaring.

Eirik Jensen-saken

  • 9. desember 2013: Bærums-mannen Gjermund Cappelen blir pågrepet av politiet. Han blir senere siktet for grov narkotikaforbrytelse. Cappelen har erkjent innførsel av mellom 25 og 30 tonn hasj og en inntjening på opptil 125 millioner kroner.
  • 24. februar 2014: Politioverbetjent Eirik Jensen blir pågrepet, mistenkt for grov korrupsjon etter at Cappelen i avhør forklarer at Jensen i en årrekke har bidratt til innføringen av store mengder hasj mot betaling. Jensen nekter all straffskyld.
  • 30. mai 2014: Jensen blir løslatt fra varetekt
  • 16. oktober 2014: Siktelsen mot Jensen utvidet til også å omfatte medvirkning til grov narkotikaforbrytelse. Samtidig blir Gjermund Cappelen siktet for grov korrupsjon.
  • 14. september til 12. oktober 2015: Rettssaken mot Gjermund Cappelen og sju andre om besittelse og salg av store hasjpartier gikk i Asker og Bærum tingrett.
  • 19. november 2015: Seks medlemmer av Gjermund Cappelens hasjnettverk blir dømt til mellom 5 og 16 års fengsel. Den sjuende møtte ikke i retten og er etterlyst av politiet. Cappelen er funnet skyldig i oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj, men får ikke utmålt en straff før retten har behandlet nettverkets innførsel av narkotika.
  • 27. januar 2016: Statsadvokaten tar ut tiltale mot Gjermund Cappelens sønn for heleri av 4,5 millioner kroner. Saken mot sønnen skal opp i Asker og Bærum tingrett 7. juni.
  • 5. februar: Riksadvokatens påtaleavgjørelse blir sendt over til Spesialenheten, men det blir ikke offentliggjort om Jensen blir tiltalt eller ikke.
  • 8. februar: Det blir kjent at Riksadvokaten har avgjort at Jensen skal tiltales for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Det er satt av 16 uker til rettssaken, som skal starte i Oslo tingrett 22. august. 
Saken fortsetter under annonsen