Jensen før budsjettkonferansen: Mer sysselsetting, mer skattekutt
Fra og med mandag 7. mars, og de to påfølgende dagene, er regjeringen samlet på Hurdalsjøen for å diskutere budsjettet for valgåret 2017.
Da produksjonskommisjonen kom med sin andre rapport om norsk økonomi tidlig i februar var advarselen klar: om den lave veksten i produktiviteten fortsetter kan inntektsveksten bli null, og beskatningen av vanlige husholdninger kan stige langt over 50 prosent - til så mye som 65 prosent, varslet leder for kommisjonen, Jørn Rattsø. Dagens skattenivå ligger på 37 prosent.
I ukene før konferansen har diskusjonene gått hett for seg mellom aktører med stor innflytelse i norsk økonomi. Blant annet varslet NHO et "svært moderat lønnsoppgjør," med null kroner i generelt lønnstillegg. Finansminister Siv Jensen (FrP) sluttet seg raskt til oppfatningen om at et "moderat lønnsoppgjør" er viktig.
Under Fremskrittspartiets landsstyremøte på Gardermoen søndag talte Finansministeren til sine egne: – Nå gjør partene sitt med hensyn til moderasjon i lønnsoppgjøret, og vi vil sørge for lavere skatter. Det er bra. Da fungerer det, sa hun ifølge Dagsavisen, og la til:
– Sjelden har det vært bedre grunn til å kutte skatter og avgifter i Norge.
Men det må utvilsomt prioriteres hardere den kommende tida, og norsk økonomi går mot en «en helt ny normal» advarte hun under dagens innledning til budsjettkonferansen. Det betyr imidlertid ikke at det legges opp til et kutt-budsjett for valgåret 2017.
Møter motbør
I oktober foreslo regjeringspartiene skatteletter for til sammen 9,1 milliarder kroner. Finansministerens ønske om ytterligere skattekutt får blant andre sosialøkonom ved Frischsenteret, Knut Røed, til å steile.
I Dagsavisens spalter uttaler han mandag at flere skattekutt "er det siste norsk økonomi trenger nå. Hvis vi kunne tenke oss å øke etterspørsel og aktivitet i norsk økonmi er det langt mer effektivt å øke utgiftene. Da sysselsetter man folk direkte," sier han.
Store endringer?
Årets andre budsjettkonferanse finner sted i august. Innen den tid kan det bli nødvendig med større justeringer, erkjenner Statsminister Solberg. Konklusjonene rundt eventuelle nye satsinger vil kunne skyves på og budsjettarbeidet gjøres mer fleksibelt enn vanlig, sier hun.
– Det viktigste blir å sørge for flere nye jobber, sier Jensen.
(DP/NTB)