IT-folk frykter for sikkerheten til «smarte byer»
Innovative og teknologiske løsninger blir nå implementert i byer over hele verden.
Den nye trend-bølgen har fått navnet «smarte byer» og var blant annet tema under Oslo Urban Arena tidligere i år.
Les også: Hvordan gjøre norske byer smarte og bærekraftige?
I vår ble det gjennomført en studie der 200 IT-folk som jobber i staten, både på lokalt og nasjonalt nivå deltok.
Det er det britiske fagbladet om sikkerhet for IT-ansatte, SC Magazine, som skriver om undersøkelsen.
Skape kaos
Smarte byer har blitt et fenomen verden. Målet er å gjøre store byer mer effektive og samkjøre offentlig transport, politi og avfallshåndtering i en og samme prosess.
På papiret ønsker by-skaperne å revolusjonere måten byer blir drevet på. IT-folkene som ble spurt er hakket mer skeptiske.
Les også: Må skape urban gårdsdrift når bøndene flytter til byene
– Samtidig som økt overvåkning av byene våre vil bidra til å forbedre kvaliteten på offentlige tjenester, vil også sammenkoblete byer skape en større angrepsplattform for hackere til å forårsake kaos, sier Gubi Singh i sikkerhetsselskapet Redscan til SC Magazine.
Hans største bekymring er sårbarheten til strømnettet som vil drive de smarte byene og være kilden til alle tjenestene som byene har. Disse tjenestene vil være ubrukelige dersom strømnettet blir utsatt for cyberangrep.
Les også: Smarte byer: – En by som er bra for barn er bra for alle
En fjerdedel av de spurte mente at offentlig transport var mest utsatt for angrep av hackere.
– Cyber-kriminelle kan kutte vann- og strømtilgangen, forstyrre transportnettverk og til og med hindre politiarbeid. Regjeringer må forplikte seg til å bruke enorme pengesummer på å gjennomføre sikkerhetskontroller for å forsvare store bynett som inneholder store mengder data, sier Singh.
Skrekkeksempel
Store og kritiske angrep på infrastrukturer er ikke bare en frykt som IT-folk har for fremtiden. Mange har allerede fått kjenne på konsekvensene av et kraftig cyberangrep.
I fjor gjennomførte hackergruppen BlackEnergy APT et cyberangrep mot Ukrainia som gjorde at hundretusenvis av mennesker mistet strømmen midt på vinteren.
Les også: – Det mest kritiske elementet til omstilling er å vinne støtte
IT-folkene frykter at om en tar de mest sårbare bitene av infrastrukturen i en by og kobler dem sammen, vil det skape en større plattform for hackere å angripe og dermed utgjøre mer skade.
Sikkerhetsspesialist i ESET, Mark James, tror ideen om å samkjøre ulike teknologier for å styre og administrere byer er et svært bekymringsfullt prosjekt.
Les også: De 10 teknologibudene
– For at dette skal fungere, må de ulike systemene integreres tett med hverandre. Noen må til og med ha direkte kontroll over andre systemer. Om dette systemet blir brutt eller utsettes for angrep kan det få svært alvorlige konsekvenser, sier han til SC Magazine.
Glorifiserer smarte byer
James forklarer at teknologiske fremskritt som dette ofte ikke blir møtt med den mistenksomheten den fortjener.
– Prosessene med å skape smarte byer blir ofte fremstilt som perfekte scenarioer som males rosenrødt der alt er flyter sammen i samstemt harmoni, sier James.
Les også: Gir politikerne rødt kort
Problemet er at få stiller kritiske spørsmål.
Likevel svarer 74 prosent av IT-folkene at de anså tiltak for å skape smarte byer som «svært viktige». Derimot svarte 55 prosent at deres byer ikke bruker tilstrekkelig med resurser for å sikre byene.
Telenorsjef: – Maskinens produktivitet og menneskets kreativitet vil skape helt nye muligheter
Mange mener tunge, politiske prosesser hindrer sikringen av smarte byer. Over halvparten av de spurte sier at budsjettet ikke samsvarer med sikkerhetskravene for smarte byer.
Andre påpeker at folk ikke forstår det enorme omfanget av cyberangrep mot smarte byer.