Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS.

Foto

NTB-scanpix.

NOAS

– Introduksjonsprogrammet for flyktninger må bli mer individuelt tilpasset

Publisert: 21. desember 2016 kl 10.31
Oppdatert: 21. desember 2016 kl 10.31

Tidligere denne uken skrev Dagens Perspektiv at seks av ti innvandrere er i arbeid eller utdanning etter at det har fullført det obligatoriske introduksjonsprogrammet.

Tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at i 2015 var 66 prosent av mennene og 49 prosent av kvinnene i arbeid eller utdanning ett år etter at de hadde fullført introduksjonsprogrammet for nyankomne innvandrere.

– Det viktig at programmet samarbeider med arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene om forutsetninger for å ha folk i praksis. Målsetting med praksisplasser er arbeidstrening og erfaring for innvandrerne, ikke gratis arbeidskraft for arbeidsgiver, sier Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS.

Manglende vilje

LO og NHO har tidligere kommet med flere tiltak til hvordan en kan øke andelen innvandrere som får arbeid.

Les også: – For dårlig kompetanse blant innvandrere

– En må øke tilgangen på praksisplasser med reelle muligheter for videre ansettelse, sier Austenå.

Saken fortsetter under annonsen

Hun mener også at introduksjonsprogrammet må bli mer individuelt tilpasset til hver enkelt flyktning.

– Det er svært ulik grad av utdanning og arbeidserfaring blant flyktninger som får opphold. For å få flere kvinner med små barn med, er det viktig med tilrettelegging med mulighet for barnehage/barnepass, sier generalsekretæren.

Les også: – Mange er kritiske til arbeidspraksisen

Austenå tror det er mange ulike og til dels sammensatte grunner til at ikke flere innvandrere kommer seg i arbeid etter endt introduksjonsprogram.

– Viktige årsaker kan være manglende norskkunnskaper hos innvandrere og flyktninger og manglende kunnskap og vilje blant arbeidsgivere til å slippe til arbeidstakere med annerledes bakgrunn og kanskje litt mangelfulle norskkunnskaper, sier hun.