Riksmekler Nils Dalseide i kjent positur. 

Foto

NTB-scanpix.

«Ingenting er avklart før alt er avklart»

Publisert: 31. mars 2016 kl 10.03
Oppdatert: 31. mars 2016 kl 10.04

Riksmekleren får kun oppmerksomhet om våren. Det er som regel minst en av alle lønnsforhandlingene som ender på meklerens bord fordi partene ikke klarer å bli enige seg i mellom. Ofte kan det framstå som en del av et ritual. De harde ordene partene kan slenge til hverandre i løpet av et lønnsoppgjør, ender ofte i fred og fordragelighet på kontoret til riksmekleren.

Men ikke alltid. Streik og lock-out er våpen som tas i bruk ved ujevne mellomrom. Og da er det mange av oss som føler litt ekstra med riksmekleren – en embedtsmann som muligens har gode dager både sommer, høst og vinter – men som om våren gjerne jobber natt og dag for å få kravstore fagforeninger og  gjerrige arbeidsgivere til å møtes sånn noenlunde på halvveien.
– Ingenting er avklart før alt er avklart, sier Dalseide, slik alle riksmeklere før ham i historien alltid har sagt.

For årets oppgjør for frontfagene kan gå mot nattevåk, skjeggstubber og uvasket hår for riksmekler Dalseide. Selv om «alle» trodde at årets lønnsforhandlinger ikke ville ha så mange kronene å slåss om, er det mer enn penger i potten denne gangen – nemlig prinsipper. Og de kan være vel så vanskelige å skyve på som kroner og øre. Pensjon og tiltak mot sosial dumping er blant temaene som vanskeliggjør meklingen.

Stalltips går ut på at spørsmålet om pensjon løftes opp på toppnivået i NHO og LO, og dermed skal forhandles om utenfor selve oppgjøret. Det kan gjøre veien til enighet enklere. Men dette er ennå ikke bekreftet.

Partene må komme til enighet før midnatt natt til søndag 3. april. Etter fire dager med tvungen mekling under ledelse av riksmekler Dalseide. Oppnås det ikke enighet, vil Fellesforbundet ta ut 26.000 medlemmer i streik fra arbeidstidens begynnelse klokken 06.00 søndag 3. april. En streik vil i så fall ramme 800  bedrifter tilsluttet Norsk Industri og bedrifter som Fellesforbundet har direkteavtale med.

Så en sindig hallingdøl som Nils Dalseide, kan bli god å ha for partene helt på tampen. Nils Dalseide er født i Ål i Hallingdal i 1952 og i dag bosatt i Elverum. Han har jobbet som sorenskriver i Sør-Østerdal tingrett siden 1992, og har vært mekler siden 2004, så han vet nok hva han går til.  Han tok over som riksmekler i 2013. Hans «lune humor» nevnes ofte som et avvæpnende våpen i vanskelige forhandlingssituasjoner. 

– En enkel utnevnelse. Han har meklet i over 50 konflikter og ingen av dem er endt i streik. Han har også stor tillit blant partene, og det er helt avgjørende for å kunne fylle den rollen, sa daværende arbeidsminister Anniken Huitfeldt etter utnevelsen.

Saken fortsetter under annonsen

Nils Dalseide er fortsatt sorenskriver i Sør-Østerdal tingrett, og arbeider der når stillingen som riksmekler tillater det. Det gjør den definitivt ikke nå.