Illustrasjon av det greske parlamentet. Greske myndigheter blir ikke mye mer enn tilskuere under dagens eurosone-møte.

Foto

AFP / NTB scanpix

IMF: betydelige endringer må til for å unngå gigantøkning i gresk gjeld

Publisert: 24. mai 2016 kl 10.26
Oppdatert: 24. mai 2016 kl 10.26

Det internasjonale pengefondet (IMF) uttalte mandag kveld at Hellas må få umiddelbar og ubetinget gjeldslette for å hindre at den økonomiske situasjonen i landet igjen kommer helt ut av kontroll. De krevde "betydelige endringer" i de europeiske kreditorenes håndtering av gjelden. Hvis ikke kan gjelden øke til hele 300 prosent av landets brutto nasjonalprodukt, advarer de:

– Lavthengende frukt er oppbrukt, og rammeverket for nye, vesetlige tiltak er begrenset, slo det mektige fondet fast i en sjeldent skarp uttalelse.

For ni måneder siden signerte greske myndigheter en tredje "redningspakke", med et totalt rammeverk på 86 milliarder euro, tilsvarende 807 milliarder kroner, i løpet av de kommende tre årene. Det er denne, og ikke greske myndigheters håndtering av situasjonen i hjemlandet, som vil være hovedfokus under møtet. Det marginaliserer greske myndigheter til "ikke mer enn tilskuere" under møtet, som kan få store konsekvenser for landet, melder FT.

Kreditorer i konflikt

På søndag godkjente greske myndigheter innstramminger, inkludert høyere skatter, som en del av landets tiltak for å få økonomien på rett kjøl. Det er forventet at Eurosonens ministre vil si seg fornøyd med innstrammingene under dagens møtet, som starter i 14.-tiden.

– Trolig vil møtet brukes til å evaluere reformene Hellas har forpliktet seg til. Sist på søndag ble flere reformer, som blant annet innebærer skatteøkninger og kutt i pensjoner, vedtatt i det greske parlamentet. Trolig vil det også godkjennes nye pengeoverføringer til Hellas på dagens møte, skriver DNB Markets' makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i dagens morgenrapport.

Saken fortsetter under annonsen

Men IMF er langt fra fornøyd med den tilsynelatende tilfredsheten som råder i det pengepolitiske europas holdning til krisen i Hellas. De mener blant annet at de finansielle målene som er satt som betingelser for Hellas i dagens redningspakke er fullstendig uoppnåelig. Renter vil spise opp 60 prosent av det greske budsjettet om kreditorene ikke innvilger å gjøre store kutt i gjelden, mener IMF.

De foreslår blant annet å la Hellas slippe å betale avdrag på gjelden før 2040, utvide løpetiden for lånene til 2080, og gi et rentetak på 1,5 prosent på deler av gjelden. I tillegg bør Hellas automatisk få gjeldslette når dagens redningspakke fullføres i 2018.

Etter planen skal Hellas betale avdrag av sin gjeld til både IMF og den Europeiske sentralbanken (ESB) i juli. Landet er allerede bakpå med sine utbetalinger av lønn til offentlige ansatte, melder AFP.

Ifølge Bloomberg kan det bli vanskelig å få til en avtale mellom kreditorene om restrukturering av Hellas sin gjeld før Brexit-avstemningen 23. juni.