– Ikke juster lovgivningen
– Tom Bolstad har et poeng, men jeg synes ikke man skal gjøre noe med lovgivningen her. Dette kan overlates til partenes avtale. Ledere, særlig toppledere har et svakere vern og bør derfor tenke nøye igjennom hva som skal stå i avtalen, påpeker Skarning, partner i advokatfirmaet Kvalie og ekspert på arbeidsrett.
Han viser til Econa-sjef Tom Bolstads uttalelser om at ledere bytter bort oppsigelsesvernet mot varierende etterlønnsavtaler er en utvikling som bør diskuteres.
- LES OGSÅ: Ledere bytter bort oppsigelsesvernet
- LES OGSÅ: – Kjenner ikke valgmulighetene
- LES OGSÅ: – Ta en runde med deg selv
Han presiserer at dette er personer som står ganske sterkt i markedet, og som kan søke juridisk bistand om de trenger det.
– De kan også få hjelp av sin fagforening, for eksempel ved inngåelse av arbeidsavtale. Etterlønnen ved oppsigelse fra arbeidsgiverens side er noe som lederen absolutt bør være oppmerksom på. Den må være tilstrekkelig til å gi økonomisk trygghet i en tilstrekkelig periode, for eksempel et år. Tre måneder er åpenbart for lite, sier han.
Eldre trenger mer tid
Skarning mener at Bolstad også har et poeng i at eldre ledere vil kunne trenge en enda lengre periode før de kommer i annet arbeid.
– Her kan man i stedet tenke seg at lederen kan gå over i en lavere stilling i bedriften på et gitt tidspunkt, og at dette tas inn i avtalen. Bolstad har også rett i at for mange ledere tar lett på arbeidsavtalen. Det har vist seg å straffe seg for mange, utdyper han.
Nicolay Skarning er spesialist på arbeidsrett. I tillegg har han kompetanse på personvern, EU/EØS- og konkurranserett og menneskerettigheter. Han har skrevet flere bøker og faglige artikler med hovedvekt på arbeidsrett og prosedyre.
Skarning har vært dommerfullmektig i både Larvik og Oslo tingrett og leder av Dommerfullmektiggruppen i Norges Juristforbund. Han har lang erfaring fra NHOs arbeidsrettsavdeling og som secondee ved den britiske arbeidsgiverforeningen CBI.
Han bistår en rekke norske og internasjonale selskaper og foreninger. I 2015 tok han voldgiftdommerutdannelsen hos Den danske advokatforening (Danske advokater).
Skarning fikk møterett for Høyesterett i 2004.