Richard Branson var 15 år da han ble entreprenør og startet sitt første firma. For 50 år siden var det ingen som hadde hørt om ordet «entreprenør». 

Foto

Camilla Skjær Brugrand.

Richard Branson

– I noen tilfeller er det enklere å bli entreprenør i Afrika enn det er i Norge

Publisert: 1. desember 2016 kl 18.47
Oppdatert: 2. desember 2016 kl 08.11

Briten bak Virgin-konsernet var denne uken i Oslo for å delta på Responsibility Works konferansen der flere forretningsledere snakket om hva som gjør deres selskaper bærekraftige.

Branson var 15 år da han ble entreprenør og startet sitt første firma. For 50 år siden var det ingen som hadde hørt om ordet «entreprenør».

–  På den tiden var alt i Storbritannia styrt av regjeringen. Det var et ganske kjedelig land. Men om du har en ide som du tror vil gjøre menneskers liv enklere, så må man bare gjøre det, sier han.

Når folk først startet å bruke ordet entreprenør i England, var det brukt nesten som et skjellsord.

– Alle ville ha et respektabelt yrke som bankmann eller advokat. I dag er ordet feiret og entreprenører gjør verden til et bedre sted ved å skape nye jobber hver eneste dag, påpeker Branson.

Komfortable nordmenn

Det er få som sulter i Norge og folk flest har en generell utdanning.

Saken fortsetter under annonsen

– Nettopp disse velferdsgodene kan gjøre det vanskeligere for nordmenn å bli ekte entreprenører. Dere har det litt for komfortabelt, sier Branson.

I en alder av 22-23 år har mange nordmenn en god utdanning, leilighet og en månedlig påminnelse fra Lånekassen om at det er på tide å betale ned lånet.  

Branson mener at mange derfor syns det kan være mer komfortabelt å skaffe seg en vanlig jobb enn å satse alt for å bli entreprenør.

– Nordmenn må gå litt i seg selv og kanskje prøve hardere for å kunne klare å starte sitt eget selskap, enn folk må i andre land, sier han.

I flere afrikanske land hjelper selskapet til Branson unge entreprenører med å starte opp bedrifter og gir dem verktøyene og råd om hvordan de skal klare seg.

– Disse entreprenørene har ingenting å tape på å satse alt. De er fantastisk kreative.

Mange av disse entreprenørene er faktisk med på å skape en fornybar energirevolusjon i Afrika.

Saken fortsetter under annonsen

– Og fordi det ikke er noe elektrisitet i disse landsbyene, så starter de med blanke ark. I noen tilfeller er det enklere å bli entreprenør i Afrika enn det er i Norge, sier Branson.

Klimafornekteren

Det siste klimaforkjemperne i verden hadde sett for seg skulle skje, var at klimafornekteren Donald Trump ble valgt leder for den såkalte «frie verden» og ha en visepresident som ikke tror på evolusjon.

– Det er situasjonen vi nå alle befinner oss i. Vi må håpe at Trump ikke tror på det han selv sier. Men dersom han faktisk tror på det han sier, så må innflytelsesrike forretningsledere i USA trappe opp og vise muskler i klimakampen, understreker Branson.

Han mener resten av verden må yte enda mer dersom USA nå kommer bakpå i å oppfylle klimaløftene sine.

– Kineserne prøver nå å vise Amerika den rette veien å gå i klimasaken. Verden er snudd på hode, sier forretningsmannen.

Branson er ikke akkurat kjent for å si nei til en utfordring. Dette har fått han i trøbbel mange ganger før. Men noen ganger lønner det seg også, som den gang han tok det britiske flyselskapet British Airways til retten og sikret seg det største erstatningskravet i historien.

Saken fortsetter under annonsen

– Det eneste en kan gjøre for å overleve er å kjempe med tenner og klør. Det samme gjelder i klimakampen for å redde vår vakre planet, sier han.

Norge som foregangsland

Forretningsmannen tror det fins millioner av jobber og businessmuligheter med fornybar energi. Vertfall flere jobber enn det som kommer dersom USA bestemmer seg for å åpne kullgruvene sine igjen, noe som Trump har lovet sine velgere.

– Bedriftslederen burde si at vi må gjøre alt i vår makt for å kunne bli det mest bærekraftige selskapet i vår sektor.  

Han advarer at i starten vil det være fult av lette muligheter som gjør at selskapet mest sannsynlig vil spare penger, men så kommer det mer kompliserte stadiet som kan koste selskapet litt penger.

– Dersom nok selskaper gjør disse forandringene, er det en stor sjanse for at alle vil tjene på det. Det viktigste er at alle selskaper blir med på den fornybare revolusjonen. Norge er et godt eksempel på et av de landene som styrer det grønne skiftet. Andre land har mye å lære av Norge, understreker han.

Alle har et ansvar

Saken fortsetter under annonsen

– Vi lever i en vakker verden og vi må være smarte i måten vi behandler den på slik at vi er sikre på at den eksisterer i flere generasjoner. For å greie det, må vi gjøre verden mer bærekraftig enn den er i dag, sier Branson.

Han påpeker at dersom alle fortsetter å spise like mye kjøtt som vi gjør i dag, vil det ikke være igjen noe av regnskogen.

– Dersom vi ikke gjennomfører det grønne skiftet fra fossilt brensel til fornybar energi, vil global oppvarming komme ut av kontroll. Det er opp til alle i en viss posisjon til å gjøre noe med dette problemet.

Han håper bare at det som har skjedd i USA de siste to månedene, ikke setter hele verden tilbake i tid.