Det bygges mye i Oslo, blant annet nytt nasjonalmuseeum.

Foto

NTB Scanpix

Boligbyggingen: En politisk floke

Publisert: 6. juli 2016 kl 11.32
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.33

Boligprisene fortsetter å stige i kraftig tempo. I løpet av de siste ti årene er det kun i 2009 hvor vi har hatt en sterkere prisvekst på landsbasis i juni og første halvår, ifølge Eiendom Norges administrerende direktør, Christian Vammervold Dreyer.

Mange steder, inkludert i hovedstaden, er etterspørselen høyere enn tilbudet  - og da stiger som kjent prisen. I følge en rapport utført av Prognosesenteret må det etter SSBs siste befolkningsvekstprognose bygges over 6000 nye boliger i Oslo hvert år for å holde takt med etterspørselen. I 2015 ble det bygget om lag 30.000 nye boliger i landet, men i Oslo ble det bare startet bygging av om lag 4000 nye boliger.

En gjennomgang av tall fra SSB som viser bebodde boliger i Oslo i 2016 etter når boliget ble ferdigstilt, viser at den gjennomnsnittlige byggetakten historisk har ligget på mellom 3000 og 3700 nye boliger hvert år i etterkrigsperioden og helt frem til 2010.

Sterkest var den årlige veksten på 70-tallet. Men selv det blekner sammenlignet med hvor mange som i dag bor i en bolig bygget i perioden mellom 2011 og 2016. Totalt sett er det rundt 28000 slike boliger i Oslo, som gir et årlig snitt på over 5500, eller 50 prosent høyere enn de gylne 70-årene (se figur).

 

Vedtatt boligbygging fungerer dårlig

Saken fortsetter under annonsen

Entreprenørene har altså forsøkt å bygge mer enn noen gang før, men ikke nok. Spørsmålet er om politikerne kan gjøre noe for å heve boligbyggingen og roe ned boligprisveksten. Kommunal- og moderniseiringsminister Jan Tore Sanner og Finansminister Siv Jensen har begge lansert mindre endringer i regelverket som har til hensikt å få fart på byggingen. Nå kan for eksempel nye boligblokker inneholde flere mindre boliger enn før. Men tiltakene har fortsatt ikke fått merkbare konsekvenser.

Denne uken sendte regjeringen enda flere forslag på høring. 

Høringsforslaget innebærer:

  • flere tiltak kan oppføres uten tillatelse fra kommunen
  • unødvendig rapporteringsplikt og dobbelt søknadsbehandling av tiltak fjernes
  • det blir enklere å forstå hvilke tilbygg som kan oppføres uten tillatelse
  • saksbehandlingen knyttet til overtredelsesgebyr vil skje på en mer ensartet, betryggende og effektiv
  • det gjøres språklige og andre redaksjonelle endringer for å gjøre forskriften mer leservennlig

Kilde: Regjeringen

Boligprisveksten som henger sammen med rekordlave renter er et økende problem i andre europeiske land også. I Sverige har statsminster Stefan Löfven gått mer drastisk til verks og vedtatt at det skal bygges 700.000 nye boliger på ti år.

Sveriges sosialdemokrater er kjent for storstilt boligbygging. På 60 og 70-tallet skapte de sammen med næringslivet 1,7 millioner nye boliger - blokker i typisk 60- og 70-tallsstil.

Men 700.000 kan bli tøft for dagens regjering. Eksperter mener tallet fort kan bli rundt det halve av den offensive målsetningen. Problemet er rigide regler og sprengt kapasitet i byggebransjen, et problem landet har slitt med siden 90-tallet da boligbyggingen stupte.

Ifølge Ola Mansson, leder i Sveriges Byggindustrier, er det behov for rundt 40.000 ekstra hoder i bransjen som nå har 320.000. Og hvor disse skal komme fra, er fortsatt uklart.

Saken fortsetter under annonsen