Hvordan er den beundringsverdige lederen?
I et innlegg i Dagens Næringsliv mandag 11. juli utfordret professor Lai ledere og lederspirer til å reflektere over hva de står for, og hvorhvidt det er beundringsverdig.
Lai minner om at en på engelsk skiller mellom «admiration», beundring, og «adoration», som er ukritisk dyrking av en annen person. Kjendiser blir ofte utsatt for det siste. Det er også grunnlag i forskningen for å hevde at ledere som blir dyrket som helter ofte får medarbeidere til å følge seg selv på en ukritisk måte. Historien er full av eksempler på at ukritisk heltedyrkelse og gruppetenkning fører alle rett ut over stupet.
Utfordringen for ledere er å bli beundret i kraft av det de faktisk står for, av personlige holdninger og verdier som ærlighet, pålitelighet, generøsitet, integritet og respekt for andre, skriver professoren.
Videre peker hun på at noen kan bli beundret fordi de oppnår gode resultater uten å ha gode verdier i bunnen. Det er et tankekors at mange som beundrer andre for det de oppnår, fremfor gode, personlige verdier, er personer som selv har lav integritet, mener Lai. De som mangler klare prinsipper og holdepunkter lar seg lett blende av andres prestasjoner og ytre suksess.
Heldigvis er det også mange som beundres ut fra hva de står for og hva de gjør for andre. Og noen klarer begge deler på en gang. De klarer å gjøre det beundringsverdig bra, og samtidig vise beundringsverdige personlige holdninger og verdier. De er ekte forbilder og rollemodeller. Slike trenger vi flere av, skriver hun.