Hva nå, Tyskland?
KOMMENTAR: Tre delstater i Tyskland arrangerte valg denne helgen. Og en hel verden fulgte spent med. Her var det ikke mange lokale saker som sto på agendaen – nesten alt dreide seg om et «ja» eller «nei» til forbundskansler Angela Merkels såkalte «velkommen-politikk» overfor flyktningene som kommer til Tyskland og Europa.
Merkel og CDU fikk juling
Beskjeden fra velgerne er nok ikke særlig velkommen i regjeringskontorene i Berlin. Angela Merkels parti CDU tapte velgere så det suste, mens det innvandringsseptiske og høyrepopulistiske AdF (Alternativ for Tyskland) gjorde et brakvalg.
Også Sosialdemokratene gjorde et elendig valg, mens De grønne kan være noenlunde fornøyd med en sterk seier og to mindre tap.
I gjennomsnitt fikk CDU 29,3 prosent av stemmene i de tre delstatene, Sosialdemokratene SPD 19,8 prosent og De grønne 13,6 prosent av det totale antall stemmer. AdF fikk 17,3 prosent av stemmene – noe som anses som et «historisk skrell» av analytikere i dag.
Nasjonalt valg neste år
Ser vi på stemmegivning og antall representanter i de ulike forbundsstatene, ser man tydeligere hvilket valgskred/-skrell som er skjedd. AdF som ikke var representert i disse delstatene tidligere, er nå inne som nest størst eller tredje størst i alle de de forbundsstatene. De store spørsmålet er hva dette vil bety for det nasjonale valget til den tyske Riksdagen neste år.
Angela Merkel, som har vært mega-populær i Tyskland en årrekke – selve »Mutti» – risikerer å miste grepet. Hun får direkte kritikk av lokale partikolleger, og flere tok avstand fra henne og regjeringens politikk i forbindelse med lokalvalgene i helgen.
Valgresultatet tyder på at frontene blir steilere i Tyskland framover. Svært mange velgere gikk til AdF, men en god del velgerne gikk også i motsatt retning i flyktningspørsmålet. For eksempel fikk De grønne et svært godt resultat Baden-Württemberg, noe som ifølge Politico EU har å gjøre med at De grønne der var mye tydeligere på Merkels side i flyktningpolitikken enn CDUs egne representanter, som regelrett distanserte seg fra Merkel I valgkampen.
Hvordan Merkel og partiledelsen takler denne situasjonen framover kan være avgjørende for partiets oppslutning. At det blir oppvask internt er sikkert. I helgen kalte CDU-representanten Erika Steinbach regjeringens flyktningpolitikk for «diktatorisk» på Twitter.
Også avisen Der Spiegel gir Merkel juling på kommentarplass i dag:
«Hun startet som en litt klumsete novise, men måten hun taklet eurokrisen på gjorde henne til den klart mektigste politiske lederen i Europa. Nå, derimot, har hun isolert Tyskland i EU i større grad enn noen annen forbundskansler før henne»
Enda verre for SPD
Når det gjelder SPD og sosialdemokratene er situasjonene om mulig enda mer dyster. Ifølge en analyse fra Politico er det kun en grunn til at visekansler og partileder Sigmar Gabriel fortsatt er leder i partiet: Ingen andre vil ha jobben.
Mange sosialdemokrater setter nå sin lit til at presidenten i Europaparlamentet Martin Schulz, kan bli partiets redningsmann, men det høyst usikkert om Schulz vil seg selv så vondt.
Det er umulig å si hvordan de tre delstatene skal styres de nærmeste årene. Ingen vil samarbeide med AdF, samtidig som partiet er sterkt inne i alle de tre delstatsforsamlingene.
Slik stemte tyskerne i helgen
Baden-Wuttremberg
(totalt 143 representanter):
CDU
- 27 % av stemmene
- Representanter: 42 (–18)
De grønne
- 30,3 % av stemmene
- Representanter: 47 (+11)
SPD
- 12,7 % av stemmene
- Representanter: 19 (–16)
AfD
- 15,1 % av stemmene
- Representanter: 23 (+23)
Rhineland-Palatinate
(totalt 101 representanter)
CDU
- 31,8 % av stemmene
- Representanter: 35 (–6)
De grønne
- 5,3 % av stemmene
- Representanter: 6 (–12)
SPD
- 36,2 % av stemmene
- Representanter: 39 (–3)
AfD
- 12,6 % av stemmene
- Representanter: 14 (+14)
Saxony-Anhalt
(totalt 87 representanter)
CDU
- 29,8 % av stemmene
- Representanter: 30 (–11)
De grønne
- 5,2 % av stemmene
- Representanter: 5 (–4)
SPD
- 10,6 % av stemmene
- Representanter: 11 (–15)
AfD
- 24,2 % av stemmene
- Representanter: 24 (+24)