Hva gjør ESB for å stabilisere europeisk økonomi?
I dag, torsdag 10. mars, avsluttes ESBs to dager lange pengepolitiske møte. Negativ prisutvikling, stagnerende økonomi i eurosonen, lav industriproduksjon og et aksjemarked i fritt fall tvinger ESB-sjef Mario Draghi til å ta affære, mener eksperter.
Det forventes at bankens hovedstyre fortsetter der de slapp i fjor, med ytterligere kutt. I løpet av 2015 ble innskuddssrenten for banker kuttet tre ganger, til minus 0,3 prosent. Konsensus er at den etter dagens møte vil justeres til minus 0,4 prosent.
I 2015 la ESB om sin pengepolitiske strategi i eurosonen drastisk, blant annet ved å bruke store summer (mer enn 500 milliarder norske kroner/60 milliarder euro i måneden) på oppkjøp av statsobligasjoner og annen obligasjonsgjeld i verdipapirmarkeder.
Effekten har latt vente på seg, og ESB har utvidet sitt opprinnelige rammeverk for avvikling av strategien fra september 2016 til mars 2017.
Et samstemt kor økonomer forventer at ytterligere tiltak legges fram i dag. Blant annet tror mange at summene for kjøp av obligasjonsgjeld vil økes. Det var også knyttet forventninger til dette ved Draghis forrige rentemøte i desember 2015, men da skuffet han investorer ved å praktisk talt holde summen på samme nivå og utvide tidsrammen til 2017.
Spørsmålet er om de klarer å leve opp til forventningene denne gangen. Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce skriver følgende i sin morgenrapport 10. mars:
– Det er heller ingen tvil om at det kommer lettelser etter signalene som ble sendt sist og den siste utviklingen. (...) Vi tror ikke ECB skuffer slik de gjorde i desember og i sum tror vi de kommer med tiltak som kan gi en viss positiv markedsreaksjon. Med unntak av møtet i desember har Draghi jevnt over overasket positivt. I desember skuffet han imidlertid og det kan bety at mange ha vegret seg for å ta posisjoner på et dovish utfall i dag.
Nordea Markets venter følgende tiltak:
- Et kutt i innskuddsrenten på 10 bp (0,1%)
- En økning i de månedlige verdipapirkjøpene på 10 milliarder euro til 70 milliarder euro, og muligens en endring som utvider universet de kan kjøpe fra (det øker uansett med kutt i innskuddsrenten)
- En annonsering av et totrinns-system for renten på bankenes reserver. En del av overskuddslikviditeten blir fritatt for den negative renten
- Ny likviditetstiltak i form av en svært lang refinansieringsoperasjon
- En ordbruk som understreker at ECB kan gjøre mer hvis nødvendig
ESBs avgjørelser offentliggjøres kl. 13.45, og sentralbanksjef Draghi holder pressekonferanse 14.30.