Raddison Blu Plaza hotel er en av hotellene som blir rammet.

Foto

Terje Pedersen / NTB scanpix

Hotellstreiken trappes opp, partene med krasse beskyldninger mot hverandre

Publisert: 25. april 2016 kl 16.16
Oppdatert: 25. april 2016 kl 16.30

LO og Fellesforbundet traff mandag ettermiddag pressen for å klargjøre det de mener er misvisende og ufullstendig informasjon fra NHO service og NHO reiseliv.

Under pressekonferansen gikk Fellefsorbundets leder Jørn Eggum til frontalangrep på motparten. Han mener de endrer spillereglene underveis, spesielt ved å nekte sykehushoteller dispensasjon fra streiken. Det ble også bekreftet at streiken trappes kraftig opp: 2447 nye medlemmer i 209 bedrifter blir tatt ut førstkommende fredag. Hoteller i Akershus, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Rogaland, Troms og Finnmark blir rammet. Fra før er 356 bedrifter og 3351 medlemmer i streik.

– Argumentasjonen til NHO endrer seg etterhvert som timene går, sier Eggum, og mener NHOs håndtering av dispensasjonssøknaden er kritikkverdig.

– Begge er, eller burde iallefall være opptatt av liv og helse. Så få jeg høre i dag, etter et møte med NHO reiseliv, at de ikke får gjort noe fordi det er NHO service som sitter på søknaden, og at NHO reiseliv i så måte ikke har noe ansvar for, eller mulighet til å bidra til at denne søknaden havner hos Fellesfiorbundet. Nå har begge avvist å behandle søknaden, noe som betyr at NHO endrer spillereglene vi er vant med.

– I dette tilfellet opplever vi at det er en helt kynisk strategi for å få regjeringen på banen, slik at de kan tvinge dette inn i nemda, og få tvunget lønnsmend. De tar ikke ansvar for at det er to parter som går inn i forhandlinger, to parter som er i mekling, og det er to parter som ikke kommer til enighet, og da bør det også være to parter som klarer å få dette på sporet igjen. Her velger de å feige ut, og bruker, kynisk, syke mennesker i sin agenda for å få regjeringen på banen, sier en opprørt Eggen, som stiller spørsmål ved om NHO skjønner hvilket ansvar de sitter med ovenfor egen organisasjon og arbeidslivets spilleregler.

Løpende oppdatering om lønnsoppgjøret 2016: Kraftig opptrapping av hotellstreiken

NHO: – De må selv ta ansvar

Saken fortsetter under annonsen

I en pressemelding tidligere mandag la NHO på sin side all skyld på Fellesforbundet. Både NHO Reiseliv og NHO Service mener fagforeningen må ta ansvaret for at gruppen som egentlig ville brukt pasienthoteller blir skadelidende.

– I denne saken har Fellesforbundet med viten og vilje valgt å ta ut pasienthotellet, selv om de er klar over at det er pasientene som blir rammet, som den uskyldige tredjeparten. Det synes vi er beklagelig, sier Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv og Petter Furulund i NHO Service.

Det er ikke deres "ansvar å rydde opp etter Fellesforbundet," skriver de på egne nettsider.

– De må selv ta ansvar for at de har gjort et bevisst valg og tatt ut pasienthoteller i streik, med de alvorlige konsekvenser det kan få.