Statsminister Alexis Tsipras og finansminister Euclid Tsakalotos under avstemmingen i det greske parlamentet om opprettelsen av nytt  privatiseringsfond.

Foto

NTB Scanpix

Storstilt privatisering på gang i Hellas

Publisert: 28. september 2016 kl 09.24
Oppdatert: 28. september 2016 kl 09.40

Det greske parlamentet har banket igjennom et kontroversielt forslag om opprettelse av et fond som skal bidra til å få fart på privatiseringen av statlige virksomheter innen blant annet kraft- og transportsektoren, en viktig betingelse for at Hellas fortsatt skal få utbetalt deler av de gjenstående pengene i redningspakkene fra EU og andre kreditorer. 

Fondet skal overta kontrollen med flere statlige eiendeler i 99 år. De første selskapene som skal legges inn i fondet er vannverkene, kraftselskapet Greek Electricity, Attica metro som drifter t-banen i Athen og våpenprodusenten Elbo. Fondet skal ledes av den franske byråkraten Jaques le Pape, som har jobbet tett med IMF-sjef Christine Lagarde mens hun var fransk finansminister.

Vanskelig privatisering

Regjeringspartiet Syriza, som fikk makten blant annet gjennom sterk kritikk av redningspakken og for sin motstand mot privatisering, fikk støtte til forslaget fra koalisjonspartneren på høyresiden Uavhengige grekere, skriver Financial Times.

Men Syrizas nylige histrorie som kritiker av privatisering gjør seg fortsatt gjeldende i gresk politikk. Flere av partiets ministre har blant annet forsøkt å utsette allerede inngåtte avtaler, skriver avisen og viser til anbudet om å drifte 14 regionale flyplasser som gikk til tyske Fraport for 1,2 milliarder euro og salg av en kontrollerende andel i havnen Pireus til kinesiske Cosco Shipping Group.

 

 

Saken fortsetter under annonsen