Foto

Josh / Flicr: CC

Handel i data nå viktigere enn handel i varer

Publisert: 10. august 2016 kl 11.42
Oppdatert: 10. august 2016 kl 11.42

Mens handelen i varer har stagnert, noe som gjenspeiler seg i lavere aktivitet for containertrafikken, viser en fersk gjennomgang utført av McKinsey at handelen over landegrenser i digitale varer vokser i et galopperende tempo. 

De digitale strømmene med informasjon, kommunikasjon og data har vanskelig latt seg kvantifisere, men de skarpskodde konsulentene i McKinsey har ikke latt det stoppe dem fra å prøve. De har kommet frem til at disse strømmene har bidratt til å heve globalt bruttoprodukt med 10 prosent. Dette ugjør om lag 7800 milliarder dollar årlig.

I rapporten Digital Globalization: The new era of global flows går det frem at verdien av data som handles over landegrenser, altså hver gang du streamer et TV-show på nettet, samt verdien av alle andre data som også flyter fra et land til et annet, nå for første gang er større enn handelen i andre varer. 2800 milliarder dollar var den totale effekten på global økonomisk vekst i 2014, og den er ventet å ha bidratt enda mer siden det.

Dessverre er dette de ferskeste tallene man kan oppdrive på grunn av at mange land bruker lang tid på å rapportere inn statistikken nødvendig for utregningene, heter det i rapporten.

Det er store forskjeller mellom landene i hvor hvordan digitale strømmer påvirker økonomien. I rapporten har konsulentene kommet frem til en "tilkoblingsindeks" som skal vise hvor "påkoblet" de globale strømmene de enkelte landene er i forhold til hverandre.

På indeksen er det Singaporte som går av med en klar seier totalt sett, men for data er det Nederland som skårer høyest. Norge er rangert på en 36. plass totalt, bak Polen og Ungarn, men foran Vietnam og Finland. For datastrømmer kommer Norge noe bedre ut med en 24. plass. Samtidig må vi nok en gang konstatere at Sverige knuser oss på slike innovasjonsindekser. Svenskene plasserer seg på en respektabel 5. plass og er best i Norden.

Saken fortsetter under annonsen