Gresk byråkrati forsinker norsk hjelp til flyktninger
Norge har bevilget 2,3 millioner kroner til nok et mottak for enslige mindreårige asylsøkere i Moria-leiren på Lesvos. Men takket være gresk byråkrati vil mottaket trolig ikke stå klart før etter sommeren.
– Jeg vil oppfordre greske myndigheter til å jobbe raskere og se på det som er utfordringen her, nemlig regelverket for offentlige anskaffelser, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til NTB.
Hun ble forskrekket da hun fikk høre fra ansatte i leiren om hvor lang tid det tar å omsette norsk støtte til konkret hjelp til flyktninger og migranter under besøket i Hellas tirsdag.
Tomme brakker
Norge støtter flere mottak for enslige mindreårige asylsøkere både på fastlandet og altså i den stengte Moria-leiren på Lesvos. Her er det nå to enheter for til sammen 149 barn og ungdommer som kommer alene, men det trengs mer kapasitet. Derfor har norske myndigheter bevilget penger til nok en fløy.
Listhaug fikk se en rekke med tomme brakker som skal huse ungdommer som kommer alene til øya. Men her mangler både vann og strøm, og et strikt gresk regelverk for innkjøp skaper problemer.
Ny dør: Seks måneder
Bare å bytte en ødelagt dør i de byggene som alt er i bruk, kan ta 3-6 måneder, ble det opplyst.
– Det er nok av prosjekter rundt omkring som trenger penger. Da er det viktig at de som får penger faktisk får brukt dem, og at det skjer raskt, sier Listhaug.
– Det er viktig at vi presser på, mener statsråden.
De enslige mindreårige flyktningene bor innenfor at eget avgrenset område i den avsperrede Moria-leiren.
Sperringene er der for å beskytte barn og for at de ikke skal rømme, men området de har til rådighet, så vel som aktivitetene de tilbys, er svært begrenset.
Barna er ikke omfattet av returavtalen til Tyrkia, men skal etter planen videre til andre mottak for enslige mindreårige enten på Lesvos eller i Aten.