Donald Trump tror ikke på menneskeskapte klimaendringer. Men det gjør stadig flere amerikanere.

Foto

NTB Scanpix

Gladsak for klimaet: USA mindre skeptiske til global oppvarming

Publisert: 9. august 2016 kl 12.15
Oppdatert: 9. august 2016 kl 12.15

En av de største utfordringene for alle som har jobbet med å sette klimaforandringer på dagsorden de siste årene, har vært holdningene i USA.

Mens europeer stort sett har akseptert konklusjonene til tusenvis av forskere samlet inn av FNs klimapanel, har mange amerikanere forblitt skeptiske til at klimaendringer er menneskeskapte og har en sammenheng med utslippet av CO2.

Nå viser nye rapporter at også amerikanerne begynner å innse alvoret. Ifølge en gjennomgang omtalt av tenketanken Brookings Institution, er andelen amerikanere som nå tror det ikke finnes solide bevis for global oppvarming nede på 15 prosent.

Det er det laveste nivået på klimaskepsis siden 2008, og det innebærer at dramatisk fall på hele 9 prosentpoeng bare siden 2015, da nesten en av fire amerikanere var klimaskeptikere.

Det er på tide, vil mange si. Første halvår 2016 har vært det varmeste siden man begynte å følge med på globale temaperaturer.

Professor Christopher Borick som er direktør for Muhlenberg College Institute of Public Opion og som har gjort flere av undersøkelser på klimaholdninger sammen med forsker Sarah Mills, har studert hvordan klimasaken har blitt behandlet hos de to politiske partiene og deres nylig avsluttede landsmøter. 

Ikke uventet er det store forskjeller, mens republikanerne nesten ikke omtalte saken, fikk den bredere støtte på det demokratiske landsmøtet. Så viser også undersøkelsen at fire av fem demokrater tror at klimaendringer er menneskeskapte.

Saken fortsetter under annonsen

Blant republikanerne er holdningene mer spredt og i endring. Om lag 39 tror på global oppvarming og 34 prosent gjør det ikke. Men den aller største endringen har skjedd blant republikanere som nå hevder de er usikre i saken. Der har andelen gått fra 13 til 26 prosent.

Likevel tror ikke forskerne klimasaken vil spille en større rolle i den pågående valgkampen. De aller fleste amerikanere er uansett på lag med Hillary i spørsmålet. Donald Trump uttaler seg skjelden om klimaendringer, men er kjent som en bunnsolid skeptiker.