Softbank er ikke fremmed for investeringer i teknologibransjen. Her er visepresident i selskapets robot-avdeling, Kenichi Yoshida, sammen med roboten Pepper - som kan tolke menneskers følelser. 

Foto

NTB scanpix

Gigantovertakelse i teknologibransjen - Theresa Mays lovnader trekkes allerede i tvil

Publisert: 18. juli 2016 kl 10.30
Oppdatert: 18. juli 2016 kl 11.01

Det britiske tekonolgiselskapet ARM Holdings, verdensledende produsent av databrikker og prosessorer til mobilteknologi, blir med høy sannsynlighet kjøpt opp av den japanske storbanken Softbank mandag.

Prisen? 24 milliarder pund, eller drøye 260 milliarder kroner. Det er omtrent 40 prosent høyere enn hva selskapet ble verdsatt til fredag, og ifølge britenes ferske finansminister Philip Hammond den største asiatiske enkeltinvesteringen i Storbritannia noen sinne.

ARM Holding tok for alvor markedsandeler da Apple var førstemann ute med å legge inn store ordre på deres teknologi. Senere har så godt som alle de store aktørene i mobilteknologi-bransjen fulgt etter. Det anslås at om lag 90 prosent av verdens mobiltelefoner og nettbrett bruker databrikker fra ARM Holdings.

Softbank har ifølge flere internasjonale medier uttalt at de vil doble selskapets arbeidsstyrke i Storbritannia etter overtakelsen, og mener oppkjøpet viser at Storbritannia beholder sin sterke posisjon i verdensmarkedene.

Det oppfattes som en enorm videresatsing på teknologien, og det knyttes umiddelbart store forventninger til hva selskpaet kan levere de kommende årene. ARM Holdings har den siste tiden vist spesiell interesse for det mye omtalte «Internet of Things» - ideen om at alle ting skal være knyttet til nettet. Ideer som smartbyer og kunstig intelligens er i mer eller mindre grad tuftet på denne tankegangen.

Saken fortsetter under annonsen

Reaksjonen fra markedene var ikke til å ta feil av mandag morgen - selv om avtalen ennå ikke er sluttført: På FTSE 100 er selskapet opp 45 prosent, og aksjen ble mandag formiddag handlet omtrent til prisen Softbank tilbyr: 17 pund per aksje.

At japanerne ser ut til å ta over en av britenes virkelig store suksesser i nyere tid, synes ikke å plage finansministeren:

Også den nyutnevte digitalministeren i Storbritannia, Matt Hancock, virker fornøyd. Både han og Hammond understreker at oppkjøpet ikke kommer til å bli blokkert av Westminister.

Saken fortsetter under annonsen

Investering?

Den umiddelbare responsen i sosiale medier er derimot mer delt: mens finansministeren spinner oppkjøpet i positiv retning, mener flere kritikere at salget av «en av Storbritannias eneste verdensledende selskaper» er stikk i strid med lovnadene som ble gjort under og i etterkant av Brexit-avstemningen.

Da erklærte nemlig britenes nye statsminister Theresa May at myndighetene skulle beskytte selskaper i «strategiske industrier», og teknologiindustrien ble trukket frem som viktig.

The Guardians markedsanalytikere stiller også spørsmålstegn ved ministrenes ordvalg: «'Investering' er en morsom måte å beskrive en overtakelse på. Hancock vet vel at pengene går til ARMs aksjonærer?» skriver de i sin direkteblogg om finansmarkedet.

Den enorme kjøpssummen stilles det også spørsmålstegn ved. Markedsanalytiker og teknologi-spesialist Joshua Mahony i Financial Markets var blant de som påpekte at urolighetene i markedene og bevegelsene i pundet etter avstemningen har gjort det mye rimeligere for utenlandske investorer å se til Storbritannia. Særlig styrkeforholdet mellom japanske Yen og britiske Pund har endret seg det siste året, påpeker han - først gjengitt av the Guardian:

Saken fortsetter under annonsen

Det tilsvarer det en besparelse på 80 milliarder kroner.