Fullstendig tillitsbrudd mellom leger og sykehusledelsen
Allerede for knapt to uker siden forsøkte partene i sykehusstreiken å forhandle på nytt, men det tok få timer før de igjen gikk hver til sitt. I dag fikk de bistand fra riksmeklingsmannen, men heller ikke det hjalp. Den lovpålagte meklingen forble resultatløs, og tidenes lengste sykehusstreik i Norge fortsetter dermed inn i sin femte uke.
– Spekter og helseforetakene har også i dag forsøkt å imøtekomme Legeforeningens krav om kollektivt vern ved utarbeidelse av arbeidsplaner. Dette har ikke ført frem, konstaterer Spekter-leder Anne-Kari Bratten.
Begge parter har kommet med løsningsforslag, og begge er like overrasket over at motparten avviser dem blankt.
– Spekter ignorerer budskapet fra en samlet arbeidstakerside om at arbeidstid utover arbeidsmiljølovens grenser må være basert på et kollektivt system. På denne måten rokker Spekter ved den norske modellen. Nå blir det fortsatt streik og en ytterligere forverring av tillitskrisen mellom partene, sier leder i Akedemikerne Helse, Rune Frøyland.
Det har hersket forvirrig rundt hvem som mener hva i konflikten. Mens Akademikerne formelt krever en ny avtale som sikrer «rullerende» arbeids- og vaktplaner, som i dag er svært utbredt blant leger på norske sykehus, ønsker arbeidsgiverne og Spekter å beholde dagens avtaletekst - men har signalisert at sykehuslederne vil se på andre løsninger som i større grad kan baseres på hver individuelle lege fremfor et vaktlag eller en legegruppe. Med andre ord påstår begge at de vil beholde dagens løsning - og at motparten vil ha en ny.
– Sykehusene må fremdeles ha mulighet for å planlegge på forskjellige måter, både for å sikre best mulige tilbud til pasientene og et godt og forsvarlig arbeidsmiljø. Det er sterkt beklagelig at Legeforeningen streiker for å motsette seg dette, sier Bratten.
Spekter har lagt ut deler av sin avtaleløsning på egne nettsider. Forslaget inkluderer følgende:
-
Nedjustere grensen for legers ukentlige arbeidstid fra maks 60 timer til maks 54 timer.
-
Fordele arbeidstiden jevnere i hver arbeidsuke for legene, og sikre vern mot mange sammenhengende uker med høy arbeidsbelastning.
-
Tydeliggjøre at arbeidsplaner skal settes opp kollektivt og etter drøfting med tillitsvalgte.
-
Iverksette en prosess mellom partene for at legenes arbeidstid på sikt skal organiseres innenfor arbeidsmiljølovens grenser.
(Spekter.no)
– Det de kaller «kollektivt» er en drøfting med tillitsvalgte. Vi krever en reell medbestemmelse, sier Frøyland til Dagens Perspektiv, og understreker dermed «tillitskrisen» som arbeidstakerorganisasjonen tildligere har påpekt eksisterer mellom arbeidstakerne og ledelsen ved norske sykeshus.
Akademikerne har i dag 595 medlemmer ved 15 sykehus i streik. I morgen, torsdag 6. oktober, trappes streiken opp med 13 ledere ved Oslo universitetssykehus, mens ytterligere 20 leger går ut i streik ved Helse Bergen og St. Olavs Hospital mandag 10. oktober.
Etter opptrappingen vil streiken omfatte 628 leger, psykologer, ingeniører, jurister, økonomer, samfunnsvitere og tannleger.