Finlands statsminister Juha Sipilä ønsker å få på plass sin såkalte konkurransekraftavtale. 

Foto

NTB Scanpix

Fare for full krig i finsk arbeidsliv

Publisert: 17. mars 2016 kl 11.29
Oppdatert: 17. mars 2016 kl 12.06

Det var et enormt forventningspress på Ann Selin, leder i den finske arbeidstakerorganisasjonen PAM, torsdag morgen. Finlands statsminister Juha Sipilä (Centerpartiet) tok en råsjans å uttalte at han trodde PAM vil støtte den såkalte konkurransekraftavtalen torsdag. Men selv om beslutningen var ventet rundt 11.30 i dag lokal tid, trakk det ut.

Avtalen inneholder en lang rekke reformer som har til hensikt å løfte Finland økonomisk på lengre sikt. En viktig del av avtalen er for eksempel en versjon av den norske frontfagsmodellen som binder lønnsforhandlingene til et tak fastsatt av eksportindustrien.

Landets største fagforening hadde da valgt å ikke støtte avtalen bare noen uker i forveien. 

Det er kanskje ikke så rart. Avtalen inneholder en klar forverring av arbeidsvilkårene ifølge en lang rekke eksperter på finsk arbeidsliv. For eksempel vil det åpnes for å forlenge arbeidstiden uten lønnskompensasjon. Det vil særlig ramme de mange deltidsansatte i PAM, ifølge den finske kommentatoren Johan Kjellberg i YLE. 

Ann Selin har uttalt at medlemmene hennes ikke stoler på regjeringen.

Kjellberg peker på at dersom PAM igjen sier nei, vil avtalen få et stort problem. Arbeidsgiverne i EK krever bred enighet om konkurransekraftavtalen, og det blir det ikke uten PAM. Resultatet er full krig i arbeidslivet.

Meningsmålinger har vist at 80 prosent av finske lønnsmottakere støtter regjeringens pakke.

Saken fortsetter under annonsen