– Fargen på termometret er dyp rød, sa Laurent Fabius på Zero-konferansen. Han ledet klimaforhandlingene i Paris i 2015.

Foto
Zero CC

Frykter klima-backlash

Publisert: 24. november 2016 kl 09.09
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.23

La oss være ærlige. Situasjonen vi står ovenfor er urovekkende.

Den tidligere franske statsministeren Laurent Fabius ledet klimaforhandlingene i Paris i 2015. Onsdag besøkte han Zero-konferansen i Oslo for å snakke om hvordan vi ligger an, ett år etter Paris-avtalen.

– Paris-avtalen var på mange måter en suksess. Vi fikk til de første universelle klimaavtalen i et fantastisk samarbeid mellom forskere, politikere og sivilsamfunnet, sa han.

Post-Paris-paradokset

Fabius ser at det har vært god progresjon i året etter at avtalen ble signert. Over hundre land har ratifisert den. Flere mindre avtaler har kommet til, det har blitt dannet nettverk og, nå sist, på klimamøtet i Marrakech staket man ut den praktiske veien videre. Fabius mener i tillegg at bevisstheten rundt klimaforandringer er økende.

– Allikevel ser vi det jeg vil kalle «post-Paris-paradokset». Hvert år blir varmere enn det forrige, og temperaturen stiger hurtigere enn forventet. Fargen på termometret er dyp rød, advarte Fabius.

Kilde: Opec

Foto
Kilde: Opec

Saken fortsetter under annonsen

Klimatoppen mener også at verdens energimiks i for stor grad er preget av fossile energikilder.

– 82% av det totale energiforbruket i verden i dag er fossil.

Frykter backlash

Fabius nevnte også, som mange andre av talerne på Zero-konferansen, frykten for den amerikanske påtroppende presidenten Donald Trumps tvilende holdning til at klimaforandringene er menneskeskapte.

– Han har sagt at han mener at klimaforandringene er et «konsept utviklet for og av kineserne, for å utkonkurrere amerikanere», og har lovet å avskaffe Paris-avtalen, sa Fabius.

Nå har Trump riktignok sagt, i etterkant av valget, at klimaforandringer må studeres nøye, og Fabius lurer i så fall på om det var en slags guddommelig åpenbaring eller om det rett og slett er pragmatisme.

Saken fortsetter under annonsen

– En ting er sikkert, vi har ikke råd til fire år med passivitet med Trump ved roret. USA, verdens nest største forurenser, må være med på å dra lasset. Alle land må sette opp farten, sa han.