Frykt for tilbakefall forlenger sykefraværet
Det er det langvarige sykefraværet som koster samfunnet mest ressurser. Derfor jobbes det også mye med såkalt arbeidsrettet rehabilitering. I dag er de fleste forskere enig i at det å stå i en jobb gir helsegevinster også for folk med plager.
Derfor er det så nedslående at selv etter langvarig sykefravær og påfølgende arbeidsrettet rehabilitering, er det mange som ikke makter å komme tilbake på jobben.
Men nå viser ny forskning at man kanskje har angrepet problemet i feil ende. En avhandling ved Universitet i Bergen dokumenterer at den sykes egne tanker og forståelse av helse og helseplager var viktigere for retur til arbeid enn helseplagene alene.
Arbeidsrettet rehabilitering
I Norge tilbys døgnbasert arbeidsrettet rehabilitering til sykmeldte med komplekse helseutfordringer knyttet til muskel- og skjelettplager, angst og depresjon. Målet med avhandlingen til fysioterapeut og Uni Research-forsker Irene Øyeflaten var å undersøke individuelle kjennetegn hos sykmeldte som sier noe om prognosen for retur til arbeid etter å ha deltatt i arbeidsrettet rehabilitering.
I løpet av en oppfølgingsperiode på fire år viste registerdata fra NAV at deltakerne kunne skifte mellom å være i arbeid og på ulike helserelaterte ytelser mange ganger. Det var også forskjeller mellom forskjellige typiske pasientgrupper.
For eksempel var det lavere sannsynlighet for å være i arbeid og høyere sannsynlighet for uførepensjon i løpet av oppfølgingsperioden for kvinner. Det samme var det for slitere med mye manuelt arbeid. Hadde man hatt en lang sykemeldingsperiode i forkant av rehabiliteringsoppholdet ,var også sjansen for å være i arbeid lavere.
Frykt for smerter
Avhandlingen viser at det var mindre sannsynlig at deltakerne gikk tilbake til jobb hvis de fryktet for å få smerter av arbeidet. De som fryktet mest, opplevde også manglende kontroll over helseplagene sine. De forventet heller ikke at plagene skulle gå over, og de rapporterte om alvorlige konsekvenser for seg selv og de nærmeste. I tillegg var høy grad av frykt for arbeidet assosiert med nedsatt fysisk funksjonsevne og lav utdanning.