Fra tenåringsgründer til investor
Allerede som 18-åring la Henrik Lie-Nielsen grunnlaget for sin suksess. Rett etter videregående skole – som han gjorde seg ferdig på to år – startet han sitt eget internettselskap. Erfaringene derfra tok han med seg når han tre år senere grunnla det som skulle bli hans store gjennombrudd som gründer.
– Som gründer har drømmen alltid vært å skape noe utover meg selv, sier Lie-Nielsen.
Det har han så sannelig også klart. Reaktor, som han etablerte i 1995 sammen med to andre gründere, tok raskt av. Selskapet kunne samme år vise frem den første helautomatiske lånesøknadsprosessen på nettet. Den ble kjøpt av Vesta Finans.
Lysten driver
Siden har det bare gått slag i slag. 15 år senere solgte han Reaktor til svenske Knowit. Selv satt han igjen med en gevinst på 50 millioner kroner (som inkluderer utbytte i årene som Reaktoreier, og gevinsten fra salget), samtidig som han gjennom Reaktor hadde skapt mer enn 110 arbeidsplasser. Sammen med de ansatte gikk Lie-Nielsen inn i Knowit, der han ble administrerende direktør for selskapets norske satsing.
Suksesshistorien fortsatte for ham, men i januar i år bestemte Henrik Lie-Nielsen seg for å forlate Knowit. Han ønsker å gå nye veier, men vil ikke forhaste seg. Han har gitt seg selv frem til sommeren til i fred og ro kunne vurdere hvor han vil sette inn sitt neste støt.
– Jeg snakker med mange forskjellige mennesker for å finne ut hvordan jeg best kan bruke tiden. Jeg må være der teknologien kan gjøre en forskjell. Ting er veldig i endring på mange felt.
Når Lie-Nielsen skal gi seg i kast med noe, må han brenner for det. Han er veldig drevet av lidenskap i følge seg selv. Som han påpeker, når lysten driver en, kan en gå gjennom betong.
Selv om det ennå er uklart hvor veien går videre, vet Henrik Lie-Nielsen at han fortsatt ikke ferdig med å bygge virksomheter. Men det som opptar ham nå er å etablere virksomheter mer ut ifra et eierperspektiv, og gjerne med et internasjonalt tilsnitt. Han ser blant annet til California og teknologi-huben rundt Silicon Valley. For ham er dette et veldig attraktivt miljø. Menneskene der er åpne og positive i møtet med nye folk, fastslår han og legger til at vi trenger mer av denne kulturen i Norge.
«Fremtidens arbeidsforhold krever mer samarbeid og at vi dyktiggjør hverandre. Vi snakker så mye om kompetanse, men i et globalt perspektiv er ikke kompetanse mangelvare»
Samhandling
Han startet med to tomme hender og kan allerede før han er fylt 40 år se tilbake på et eventyrlig forretningseventyr. Hva tror han selv er årsaken til at han har lykkes så utover alle grenser?
– For meg er det ikke i tvil om at det handler om å finne bra folk med rett kompetansen og rette ambisjoner. Men det går også på å finne rett match. Det må være en riktig personkjemi, sier Lie-Nielsen til Ukeavisen Ledelse.
Han understreker at det ikke finnes noe oppskrift, særlig hva ikke skal se etter når en som leder er på jakt etter nye medarbeider. For de selskapene som han har ledet og bygget opp, har mange av nøkkelpersonene kommet til gjennom oppkjøp av små gründerbedrifter. I utgangspunktet har han da likt ideene og folkene bak, og da blir det fort til at de naturlig finner sin plass i den nye organisasjonen.
En viktig faktor har for Lie-Nielsen også vært en svært dyktig administrasjon og at selskapene har hatt en supportplattform. Nye medarbeidere kommer dermed inn i et økosystem, som virker som en katalysator for dem.
– Vi kjøpte for eksempel opp en gründerbedrift med fire personer, som da vi tok over, levde fra hånd til munn. Men det tok ikke lang tid fra de ble en del av oss til det gikk veldig bra for dem. Vi hadde et apparat som ga fart, forteller Lie-Nielsen.
– Særlig når du starter fra scratch tar det lang før du får opp dampen.
Teknologi og forretning
For sin egen del og den spiral av en suksess han selv har vært gjennom, er han ikke i tvil om at han traff til rett tid. Timingen var perfekt påpeker han. Han startet sin første internettbedrift i 1995 da internett begynte å bli relevant og i ferd med å ta av.
Ikke desto mindre ble det mange år med hard jobbing uten å kunne ta seg fri i helger eller ferier. Som han sier, nytter det ikke å vente på suksessen, men du må gå inn med hud og hår. Det er som være gravid – du kan ikke være litt gravid. Det er krevende å etablere virksomhet, men også veldig givende når en ser egne ideer vokse frem.
Selv om Henrik Lie-Nielsen nå har forlatt Knowit, føler han fortsatt eierskap til bedriften og han vil fortsatt følge med, som han sier. Da Knowit kjøpte opp Reaktor fikk han og de andre fra Reaktor brede mandater og var i stand til å sette et personlig preg på moderselskapet. Det gjorde at alle fikk et eierskap til hele selskapet.
– Når du går inn i en større virksomhet er det viktig å bevare kulturen. Det må derfor være en viss match mellom de to.
Henrik Lie-Nielsen lærte selv å programmere da han var tretten år. Suksessen som gründer og leder har imidlertid i like stor grad med hans evner til å styre og drive forretning som den tekniske kompetansen. Men han har ingen formel utdannelse innen ledelse eller økonomi. Som han sier, tok han noen vekttall på BI og ved Harvard for å kunne si at han var økonom.
– I dag ser jeg meg likevel mye mer i et forretningsperspektiv enn i et teknisk perspektiv. Men jeg sitter med en fot i begge leirer sier Lie-Nielsen.
– Jeg kan gjøre meg forstått i komplekse, tekniske samtaler, men samtidig har jeg en forståelse for den forretningsmessige anvendelsen. Det gir meg en stor fordel.
Må dyktiggjøre hverandre
Hans far drev egne forretninger i Bergen – mer tradisjonell butikkvirksomhet – og Lie-Nielsen mener hans forretningsteft er delvis genetisk betinget. I yngre år var han ofte med og bar kartonger på lageret til faren, og hjemme ved middagsbordet ble det hyppig snakket om farens butikker. Også morssiden var involvert i næringslivet, her var det snakk om malervirksomhet.
Apropos Bergens forretningsliv, så er Henrik Lie-Nielsen ikke nådig i sin karakteristikk av den. Han mener at Bergen historisk sett er håpløst arkaisk der hver mann sitter på hver sin tue. Hvis byen skal lykkes i dagens virkelighet, må det slås hull på denne byllen, fastholder han.
– Fremtidens arbeidsforhold krever mer samarbeid og at vi dyktiggjør hverandre. Vi snakker så mye om kompetanse, men i et globalt perspektiv er ikke kompetanse mangelvare. Det er når vi får denne kompetansen til å samarbeide og når vi kan håndtere en kompleksitet utover hver enkelts kompetanse at vi stimulerer til virkelig nytenkning.
Akkurat nå synes Henrik Lie-Nielsen at bare det å ha tid er deilig. Den største ulempe med å jobbe mye – som han har gjort i mer enn 20 år – er at du aldri blir ferdig, konstaterer han.
– Nå styrer jeg min egen kalender. Jeg er veldig on top of things. Jeg er à jour. Nå kan jeg bruke mer tid og prioritere ski, fjell, fotturer og det å lage frokost hjemme.
Mer familieliv
Det verste, i følge Lie-Nielsen, med det å hele tiden måtte være på jobb – sånn som det er når du er i en etablererfase – er når det dukker opp en viktig privatsak samtidig som du må håndtere en krise på jobben. Det er når du ikke klarer å delta på begge arenaene og ikke klarer å fungere optimalt begge steder.
Når han ser tilbake på tiden som gründer er noe av det mest spennende å kunne se hvordan ideer er blitt til virkelighet.
– Når du er et lite team som følger din visjon, du sitter i en mørk kjeller og jobber og jobber, da blir det fryktelig morsomt. Det er gøy å være en del av et slikt miljø. Dernest er det en stor tilfredsstillelse å få til å starte opp noe, ikke minst når du lander en stor kunde. Og så kommer hverdagsgreiene der du får en bekreftelse på at det du gjør, har en verdi utover deg selv.
Han innrømmer at all tiden han har lagt ned i virksomhetene, har gått utover familielivet, men mener samtidig at det egentlig har gått greit. Som han sier, er ungene født inn i det. Det at pappa har jobbet mye, har vært det normale. Samtidig har han vært flink til å dra på ferie med ungene.
– Jeg er velsignet med en forståelsesfull familie. Selvfølgelig har det vært diskusjoner, men det har vel alle, bemerker Henrik Lie-Nielsen. Han legger til at det likevel ikke er tvil om at familien setter pris på at han nå er mer hjemme.
– Det er et gode for meg og.
CV Henrik Lie-Nielsen (39)
- Stilling: I tenkeboksen
- Familie: Samboer med to gutter på henholdsvis tretten og ni år
- Utdanning: Noen kurs på BI og Harvard University
- Karrieglimt: Gründer og daglig leder, Reaktor. Administrerende direktør, Knowit Norge. Partner, Snö Ventures. Styremedlem, Sportsklubben Brann.
- Fritid: Han trives på fjellet og i særdeleshet på ski. Trener mye, det har vært ekstremt viktig for å kunne holde til hardkjøret på jobb. Liker å reise rundt og oppdage nye steder. Og mat og drikke. Og så har han vært over gjennomsnittet musikkinteressert og hører på blant annet AC/DC, Metallica og mye grunge fra Seattle.