– Hvis EU lykkes, vil behovet for fossil gass bli betydelig mindre, mener miljøbevegelsen. 

Foto

NTB-scanpix. 

– Fossil gass blir betydelig mindre

Publisert: 29. november 2016 kl 10.13
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.58

Onsdag offentliggjør Europakommisjonen en murstein av et lovforslag, og tar med det sikte på å gjennomføre en aldri så liten revolusjon i det europeiske energimarkedet. Virkningene vil slå ned i Norge med full kraft.

Norges største miljø- og solidaritetsorganisasjon, Framtiden i Våre Hender (FIVH) mener EUs mål om energieffektivisering er godt og ambisiøst.

–  Den viktigste konsekvensen for Norge vil være at alle prognoser for norsk gasseksport må revideres, sier Christoffer Ringnes Klyve, konstituert leder i FIVH.

Et spekulativt veddemål

Han forklarer at det meste av den norske gassen brukes til oppvarming av bygninger i et mindre antall nordeuropeiske land.

– Disse har tradisjonelt vært i forkant i å innfri EUs klimamål, så det er all grunn til å anta at de vil lykkes med dette også. I tillegg bygger EU ut fornybar energi i stor skala, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Ringnes Klyve tror at dersom EU lykkes, vil behovet for fossil gass bli betydelig mindre.

– Norsk gasspolitikk er et spekulativt veddemål om at EU ikke kommer til å innfri sine planer om å holde seg innenfor togradersmålet, sier han. 

– Norge har somlet

Naturvernforbundet mener økt mål for energieffektivisering er et skritt i riktig retning, selv om de skulle ønsket et enda høyre mål.
 
– Vi håper dette blir bindende. Norge har somlet med implementeringen av EU-direktiver på energieffektivisering, sier Audun Randen Johnson, energirådgiver i Naturvernforbundet.
 
Saken fortsetter under annonsen
Norge har satt et mål om å redusere energiforbruket i byggsektoren med 10 TWh innen 2030.
 
– Dette er et bra mål. Problemet i Norge er at når Høyre og FrP la frem statsbudsjettet for 2017, så skrev de at de ville komme tilbake til hvordan vi  skal nå målet i statsbudsjettet for 2018, sier Johnson.
 
Han tror energieffektiviseringen vil skape flere jobber i EU, redusere utslippene og skape renere luft.
 
– Det samme håper vi skal skje i Norge – vi kan få bedre boliger og skape flere jobber i byggsektoren og vi kan spare naturen vår for kraftutbygginger ogklimautslipp. Vinterpakken vil være positiv i alle sektorer, spesielt innen bygg og transport, avslutter han. 
Saken fortsetter under annonsen