Bare ett av de 15 landene i FNs sikkerhetsråd stiller med kvinnelig ambassadør, mens kvinneandelen i hovedforsamlingen er rundt 20 prosent. Norge har aldri hatt kvinnelig FN-ambassadør.
Foto

Reuters / NTB scanpix

Fortsatt få kvinnelige FN-ambassadører

Publisert: 18. mars 2016 kl 09.47
Oppdatert: 18. mars 2016 kl 09.50

FN har fortsatt et langt stykke å gå når det gjelder likestilling. Bare hvert femte medlemsland har kvinnelig FN-ambassadør, og i Sikkerhetsrådet er USAs Samantha Power alene kvinne.

Tusenvis av kvinner har denne uka vært samlet i FN-hovedkvarteret til det årlige møtet i FN-kommisjonen om kvinners status.

Blant talerne var USAs FN-ambassadør Samantha Power, som i dag er eneste kvinne i Sikkerhetsrådet.

Alle de øvrige 14 landene i Sikkerhetsrådet stiller med mannlige ambassadører, mens det i 2014 ble satt ny rekord i rådet med seks kvinnelige ambassadører.

Flere, men fortsatt få

For 20 år siden var det bare sju kvinner blant FN-ambassadørene, mens det i dag er 37. Selv om utviklingen går i riktig retning, er kvinneandelen blant ambassadørene fortsatt under 20 prosent.

– Tallet i seg selv betyr ikke alt, men det gir et viktig signal til verdenssamfunnet om viktigheten av å oppfylle FNs målsetting om likestilling for kvinner, også i ledende stillinger, sier FNs visegeneralsekretær i politiske saker, Jeffrey Feltman.

Verdensorganisasjonen har selv et stykke igjen å gå, medgir Feltman. Han viser til at FNs generalsekretær Ban Ki-moon rett nok har økt andelen kvinner blant visegeneralsekretærene, men at fire av fem fortsatt er menn.

Historisk

Den første kvinnen som tok plass i FNs sikkerhetsråd, var Ana Figueroa Gajardo fra Chile i 1952.

Det tok ytterligere 29 år før USA stilte med sin første kvinnelig FN-ambassadør, Jeane Kirkpatrick i 1981.

Norge har aldri hatt kvinnelig FN-ambassadør og har heller ikke hatt noen imponerende kvinneandel blant de øvrige ambassadørene.

Kirsten Ohm ble Norges første kvinnelige ambassadør da hun tiltrådte ved Europarådet i Strasbourg i 1975, men 30 år senere var andelen kvinner blant norske ambassadører fortsatt bare drøyt 10 prosent.

Siden har det gått riktig vei, og de siste årene har kvinneandelen blant de norske ambassadørene kommet opp i drøyt 30 prosent. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen