Forsterket grensekontroll spiser politiets ressurser
I november 2015 ble det innført skjerpet grensekontroll i Norge og Sverige. Kravene for å komme over grensen skulle nå bli tøffere. Så langt har det kun ført til 35 ekstra bortvisninger norske gernseoverganger.
Forsterket grensekontroll ble innført 26. november i fjor. 20. desember ble den og ble forlenget fram til 15. januar i år. Deretter ble vedtaket om forsterket grensekontroll forlenget igjen – denne gangen fram til 13. april. Regjeringen begrunner den forsterkede grensekontrollen med «hensyn til offentlig orden og indre sikkerhet».
– Kontrolltiltaket har god preventiv effekt, og det er ikke rapport om at kontrollen har ført til betydelig ulempe for ordinære reisende, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen i mars.
For politidistrikene det gjelder, derimot, byr det på utfordringer.
I distriketene med sjøgrenser kontrolleres alle som ankommer landet med ferje. Det krever enorme ressurser, men foruten 15 stillinger i Østfold, som også kontrollerer luftfart, tog, bil og bussforbindelser, har distriktene ikke blitt tilført ekstra økonomiske midler for å håndheve grensekontrollen. I sammenheng med ferjeforbindelsene har kun 35 personer blitt bortvist, blant annet på grunn av manglende reisedokumentasjon.
– Vi har ikke oversikt over hvor mange personer fergeselskapene har avvist før ombordstigning. Fergeselskapene har ikke plikt til å melde fra til politiet om antall personer som blir avvist som følge av manglende reisedokumenter og innreisetillatelse. Det er av den grunn ikke laget noe statistikk av dette, sier seksjonssjef i Politidirektoratet (POD), Jan Erik Thomassen.
Han forteller at POD ikke har oversikt over hvilke personer som har blitt avvist, eller hva deres hensikt i Norge var, men henviser til politiets instruksjon:
– Politidistrikt med fergetrafikk mellom Norge og Danmark, Sverige og Tyskland skal gjennomføre innreisekontroll av reisende som ankommer til Norge. Dersom en person ikke kan vise gyldig pass eller annet godkjent reisedokument og eventuelt visum når dette er nødvendig, kan personen bortvises etter utlendingsloven.
– Hvilke tilbakemeldinger har POD fått fra distriktene angående utfordringer ved omdisponering av ressurser vedrørende skjerpet grensekontrolls. Hva må nedprioriteres?
– Politidistriktene utfører et godt arbeid med innreisekontroll ved sjøgrense. Tiltaket har en stor preventiv effekt, men det krever mye ressurser av distriktene, sier Thomassen.
Ressurskrevende
Sjef for felles kriminalenhet i Østfold, Tom Erik Guttelsrød, sier til Dagens Perspektiv at de femten stillingene skulle ta unna jobben på slutten av året i fjor. Planen er nå å videreføre disse stillingene ut 2016.
– Vi jobber oftere og på flere steder enn vi gjorde før innskjerpelsen. Det krever alle ressursene vi har, også utover de ekstra stillingene vi har blitt tilført, sier han.
Guttelsrød peker på de ikke sitter på en oversikt over de indirekte kostnadene ved økt grensekontroll, men at det kan være snakk om betydelige summer, ser han på som sannsynlig.
– Daglig har vi utlendinger som havner i arresten når det fanges opp. Det skaper jo kostnader for kriminalomsorgen. Så er det ekstra arbeid for påtalejurister. Det påvirker alle ledd i organisasjonen, sier han.
Guttelsrød forteller at hans avdeling i Østfold alene mottar fortsatt om lag 18 bussankomster hver dag. Ikke alle blir undersøkt. Til det er det ikke nok ressurser.
– Vi baserer utvelgelsen på egen erfaring og kunnskap, sier han. Samtidig minner han om at antallet asylsøkere nå er nesten mikroskopisk sammenlignet med høsten 2015. Nå er det hovedsaklig beredskapen som opptar ressurser.
Følger med på andre land
Forrige uke kom nyheten om at Tyskland vurderer å oppheve eller nedskalere sin grensekontroll. Det kan føre til økt press mot Norden, og potensielt mot politidistriktene med båtforbindelse til Tyskland, spesielt hvis Danmark og Sverige opprettholder sin kontroll. Danmark forlenet nylig sin grensekontroll i ytterligere 30 dager. I Svergie har de også nylig bestemt å forlenge den forsterkede grensekontrollen.
I Norge varer den forsterkede grensekontrollen foreløpig fram til 13. april.
– Vi må bare vente og se hva som skjer. Vi følger jo med på det som skjer sørover i Europa. Beredskapen er tilpasset de store tallene vi hadde i høst, sier Guttelsrød i Østfold.
Som et aporpos: I årest tre første måneder – fra januar og ut mars – kom det 942 asylsøkere til Norge, viser ferske tall fra UDI.