Pilotenes første seier i luftkrigen
Norwegian-ledelsen og pilotenes fagforening Parat ble onsdag enige om en ny overtidsavtale som gjelder ut året. Partene er enige om at det skal ansettes minst 50 nye piloter i Skandinavia.
Dermed vant pilotene et slag i det alle venter kommer til å bli en lang luftkrig om arbeidsmodellen ombord på flyene.
Bakgrunnen er Bjørn Kjos sine enorme ambisjoner. Han vil fly langdistanse med innleid arbeidskraft til utenlandske datterselskap fra utenlandske bemanningsforetak som ikke er bundet av sterke fagforeninger - slik det er på innenlandsflyvninger.
Det er han ikke alene om. Etterspørselen etter innleid arbeidskraft er så stor at bemanningsselskapet OSM Aviation har gått fra null til milliardomsetning på kun to år, ifølge Dagens Næringsliv.
Flygerene ruster opp
Pilotene har sett den gamle, og ofte svært lukrative, arbeidsavtalen sin forvitre. De ser et marked som på grunn av deregulering og globalisering har gjennomgått fundamentale og dyptgripende endringer. Og dessuten har de vært en splittet gruppe.
I 2013 tok Norsk Flygerforbund grep og vurderte å melde seg inn i LO for å få "mer slagkraft". Det ble det ikke flertall for. Resultatet ble opprettelsen av Norsk Cockpitforbund for SAS-flygerene som gikk foran inn til LO-familien. Der stod dørene på vidt gap.
I sommer har opprustningen økt. I slutten av juni ble Norsk Pilotforbund etablert i YS-forbundet Parat. Med over 1600 piloter ble det Nordens største forbund for piloter. Det skjedde etter en lang intern kamp i Norsk flygerforbund som til slutt endte med at Widerøe-pilotene valgte Parat og det nye pilotforbundet.
For 1. juli i år fusjonerte Norsk Cockpitforbund og det som gjenstod av Norsk flygerforbund og dannet "nye" Norsk Flygerforbund som fullverdig LO-medlem. Det er også snakk om en bemanningsmessig opprustning. Daglig leder i det nye forbundet blir tankesmien Agendas tidligere kommunikasjonssjef Katinka Riksgjord Sporsem.
Gammelt skille
Fafo-forsker Kristine Nergaard peker på at skillet i to hovedorganisasjoner YS og LO ikke er nytt, men at det stammer fra uenigheter i etterkant av SAS-Braathens-fusjonen.
– Da SAS tok over Braathens ble det to flyverforeninger i SAS, og etter noen år gikk flygerne i Braathens til YS-forbundet Parat, sier hun.
Mens Norwegian-flygerene i dag er i Parat, er SAS-flygere i både Parat og LO-tilknyttede Norsk Flygerforbund. Men det er gryende tegn til samarbeid på tvers av hovedorganisasjonene.
Økende samordning
– Det kan se merkelig ut med to ulike forbund, men det er en viss plan i det. Dessuten ser det ut til at de klarte å samarbeide om en ny avtale i SAS nå i år, sier Nergaard som tror samordning på tvers er en økende tendens i flere bransjer.
– Vi har sett at Safe og LO-forbundet Industri Energi har klart å samarbeide om forhandlingene og om pensjonsstreiken i 2012. Og i utviklingen av bussbransjeavtalen hadde partene på arbeidstakersida stort hell med samordning, sier hun.
Hvordan kampen om Norwegian vil ende, er det ingen som vet. De store internasjonale trendene kan bli vanskelige å stå imot selv for et samlet flygerkorps.
Nergaard er i hvert fall ikke klar til å konkludere.
– Mye peker i retning av store utfordringer for internasjonal flytransport og at utfordringene her vil være større enn når det gjelder innenlandsruter. Men samtidig ser vi at den politiske motstanden i USA tiltar i styrke. Flygerforbundene har mobilisert der borte og Hillary Clinton har signalisert sin motstand, sier hun.