Forskere spår at temperaturen vil øke med over syv grader innen 2100
Ny forskning gjennomført av en gruppe internasjonale eksperter hevder at temperaturen vil øke med mellom 4,78 og 7,36 grader i vår livstid.
– Dersom menneskeheten fortsetter å ignorere klimaforandringene, kan temperaturen stige med mer enn syv grader i vår livstid, skriver forskerne i en artikkel publisert i forskningsjournalen Science Advances.
Forfatter bak boken Six Degrees: Our Future on a Hotter Planet, Mark Lynas, reagerte med sjokk når han hørte om den nye studien.
«Det høres apokalyptisk ut, men likevel realistisk siden holdningen «business as usual» nå er mer sannsynlig etter at Trump ble valgt som president.
Nyvalgt president i USA, Donald Trump, har tidligere uttalt at han vil sette en stopper for USAs forpliktelser om å kjempe mot klimaforandringene.
Professor Michael Mann fra Penn State University uttalte til The Independent at: Dersom Trump holder lovnaden sin og USA trekker seg fra Paris-avtalen, vil det være vanskelig å gjennomføre planen med å holde temperaturstigningen under de nivåene.
- LES OGSÅ: Trump skaper skjelvinger
«Det kan være game-over for kampen mot klimaforandringene», skrev han til avisen i en e-post. Med game-over mente han å stabilisere temperaturen slik at den ikke øker med mer enn 2 grader, noe som vil være svært farlig, påpeker professoren.
Mer dramatisk
Klimaforkjempere har påstått av verden vil slutte å bruke fossilt brensel nå når en åpenbart ser tydelige tegn på den globale oppvarmninga, men klimautslippene forsetter selv om temperaturen har steget med en grad siden 1880-årene.
FNs klimapanel (IPCC) har anslått at dersom mennesker fortsetter med holdningen «business as usual» når det gjelder bruk av fossilt brensel vil temperaturen øke med mellom 2,6 og 4,8 grader innen 2100.
Ny forskning viser derimot at temperaturstigningen kan være enda mer dramatisk enn først antatt. En gruppe med internasjonale eksperter som har forsket på hvordan klimaet på jorden reagerer over en periode på hele 800.000 år. Nå advarer de at FNs klimapane har kraftig undervurdert temperaturøkningen.
De hevder at klimaet er mye mer sensitivt til drivhusgasser når det er varmt. I en artikkel publisert i forskningsjournalen Sceince Advances, uttalte de at temperaturøkningen kunne ligge på mellom 4,78 og 7,36 grader innen 2100, basert på en rekke kalkulasjoner.
Krever øyeblikkelig handling
Greenpeace har sagt at den nye forskningen er et ytterligere bevis på at øyeblikkelig handling må til for å stoppe klimaforandringene.
«Dersom denne forskningen stemmer, er det en enda større sjanse for at vi ikke kommer i mål med Parisavtalen om å holde temperaturøkningen på under 2 grader», sa sjefsforsker for miljøkampanjen Doug Parr.
Videre sier han at «alle som forstår situasjonen vi nå er inne i har innsett at det er en nødsituasjon».
En av forfatterne bak den nye studien skriver at «Vår forskning antyder at jordens følsomhet for variasjoner i atmosfæren øker når klimaet blir varmere».
– Akkurat nå er vår planet inne i en varm periode. Vi kaller det en mellomistidfase. Den tilhørende økte klimasensitiviteten må tas i betraktning for fremtidige prognoser for oppvarming forårsaket av menneskelig aktivitet. Den eneste løsningen er å stoppe klimautslipp så fort som mulig, sier forsker Tobias Friedrich.
– Alltid usikkerheter
Forsker Andrey Ganopolski fra Postdam instituttet for klimaforskning i Tyskland har både vært innovert i den nye studien og i FNs klimapanels siste rapport. Han har innrømmet at forskningen deres er kontroversiell og at noen forskere er uenige i funnene deres, mens andre er enige.
– Du kan aldri være 100 prosent sikkert innenfor vårt forskningsområde. Det er alltid usikkerheter og det har vi tatt opp i denne artikkelen.
Han forklarer at forskningen deres betyr at det vil være enda vanskeligere for verden å unngå at temperaturen øker med mer enn 2 grader.
«Våre resultater viser at det ikke er umulig å holde oss under en økning på 2 grader, om vi har rett, må klimautslippene reduseres ytterligere enn det som blir gjort i dag. Teknisk sett er dette mulig, men om det er politisk mulig vet jeg ikke,» sier han.
God måte å forstå klimaet
Professor Eric Wolff fra Cambridge University kommenterte artikkelen og sa at det å bruke data fra fortiden var en«sterk og god måte å forstå klimaet».
Han bemerket seg derimot at forskerne hadde brukt ulike metoder for å beregne gjennomsnittlig global temperatur hvorav noen hadde produsert et «lavere verdiområde».
«Studien er basert på mange usikre faktorer, noe som er grunnen til at det er så mange ulike spådommer om temperaturøkningen innen 2100,» sier han.
Han mener det likevel er positivt at forskningen bekrefter nødvendigheten av Parisavtalen for å unngå «uakseptable klimaendringer».