Foreslår felles flyskatt i EU
Anbefalingene kommer fra det såkalte FairTax-prosjektet, et EU-finansiert forskningsprogram koordinert av jusprofessor Åsa Gunnarsson ved Universitetet i Umeå, Sverige. Formålet med det tverrfaglige programmet er å bidra med «anbefalinger om rettferdig og bærekraftig beskatning og sosialpolitiske reformer for økt økonomisk stabilitet hos medlemsstatene i EU.»
- Les også: Avgiften som ikke viket
Onsdag publiserte de sine seneste anbefalinger, blant annet en felles skatt på flybilletter for alle EU-medlemmer. Det vises til at mange land i Europa ikke har en skatt for flyreiser i det hele tatt, og at en slik skatt på tvers av landegrensene «kan fungere som en lettelse» på land som bruker store deler av sine respektive statsbudsjett på EUs «medlemskontigent».
– Vi har lett etter smarte skatter, altså skatter som ikke påvirker andre politiske områder i alt for stor grad. Da kan vi konstatere at en skatt på å reise med fly var rimlig, sier Gunnarsson til den svenske avisen vk.se.
Forslaget er et resultat av en studie gjennomført ved FairTax-partneren Det Østerrikske instituttet for økonomisk forskning, WIFO, og innebærer at inntekter som eventuelt skulle komme fra den felles flyskatten skal bidra til å redusere kravene til innbetalinger fra medlemsland.
– Flysektoren er en liten, men stadig voksende utslippskilde av karbondioksid. EU-medlemmenes feilslåtte forsøk på å introdusere flybillettskatter, og presset på EU-statene som fortsatt krever inn slike skatter, viser helt klart begrensningene i nasjonale flyavgifter. Å gi kontrollen over hvilken som helst form for flybillettskatt til EU, vil i stor grad redusere problemene ved håndtering av beskatning av mobile skattebaser, og sette en stopper for skadelig skattekonkurranse mellom EU-statene, forklarer medforfatter av rapporten, Margit Schratzenstaller.
En felles flyskatt skal også kunne bidra til at myndigheter i de forskjellige EU-landene kan gi skatteletter på områder som har vekstpotensiale og bidrar til høyere sysseletting, ifølge studien.
Diskusjonene rundt hvorvidt egne «EU-skatter» bør innføres for å lette medlemmenes avgiftsbyrde har herjet før. Britiske tabloidmedier har blant annet slått opp at slike forslag er EUs forsøk på å lage en «europeisk superstat.»
Medforfatter av studien, Alexander Krenek, innrømmer at en eventuell felles flyskatt ikke vil redusere medlemskontigenten betydelig, men kan være «en illustrasjon på mulighetene og utfordringene knyttet til internasjonal beskatning, spesielt vedrørende potensialet for bidrag til bærekraftig utvikling» i et klimaperspektiv.
– Vi vet at det går an å styre konusmering gjennom skatter. Det er en utprøvd metode, sier Gunnarsson til vk.se, men legger til at hun er klar over de sterke reaksjonene en slik skatt vil få fra bransjen.
– Det blir alltid livlig når skatter økes, spesielt hos de som ikke vinner på det. Men vi må underordne oss klimaspørsmålet, mener hun.