Fordypning - hemmeligheten til produktivitet

Publisert: 18. januar 2016 kl 11.16
Oppdatert: 18. januar 2016 kl 11.16

Cal Newport er forfatter av boken Deep Work: The secret to Achieving Peak Producitivity. I et utdrag publisert hos Knowledge@Wharton, alumnibladet til studenter ved eliteskolen Wharton ved Universitetet i Pennsylvania, presenterer han tips fra en av USAs mest lovende forskere innen økonomiske fag, Adam Grant som ble professor i løpet av rekordtid og har publisert flere toppartikler på få år enn mange akademikere gjør gjennom en hel karriere. Grant er et eksempel på en som er ekstremt produktiv innen sitt fagfelt, og det viser seg at det er systematisk arbeid som ligger bak den høye produktiviteten, men først og fremst er det en ekstrem form for fordypning som er x-faktoren.

For eksempel har Grant organisert seg slik at han kun underviser på høsten. Da kan han gå inn for det fult og helt og ikke stykkevis og delt som det blir hvis han skal forske samtidig. Forskningen foregår på våren. I undervisningstiden alternerer han mellom perioder med åpen dør og stengt dør, og disse periodene kan vare i flere dager. Når han skal hamre ut en forskningsartikkel på tre-fire dag, legger han inn automatisk svar på eposten om at han ikke er tilstede på kontoret, selv om han er det.  

Newport mener metoden kan oppsummeres i en ligning, og den er som følger: 

Mengden arbeid med høy kvalitet produsert = Tiden brukt ganger konsentrasjonsnivået

Han mener også at Grant, selv om han produserer mer enn de fleste andre toppforskerne i USA, ikke jobber flere timer. I ligningen betyr det at Grant har lykkes med å maksimere konsentrasjonsnivået og arbeidsintensisteten som det medfører. En annen måte å si dette på, er at multitasking gjør deg mindre produktiv, og det er vel ikke akkurat noen hemmelighet for mange av oss.

Problemet er at ikke alle har luksusen det er å legge arbeidsåret sitt opp slik det passer best, slik Grant gjør. Men det burde de kanskje ha, for forskningen viser at det er store gevinster å hente på å kunne jobbe hardt og lenge på et vanskelig problem uten å måtte avbryte for å gjøre noe annet forefallende arbeid i mellomtiden.

Newport mener at for oss andre er det viktigere å luke ut alle de små hverdagsirritasjonene. Du må ikke sjekke sosiale medier hver andre timer. Du trenger ikke la datamaskinen din si i fra hver gang du får en ny epost. Og dersom du ønsker å bli mer produktiv, burde du ikke gjøre det heller.

Saken fortsetter under annonsen