Oljeplattform. Illustrasjonsfoto.

Foto

NTB scanpix

Industri Energi saksøker NHO og Norsk olje og gass - varsler streik på norsk sokkel

Publisert: 6. juli 2016 kl 09.44
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.58

Industri Energi hadde torsdag morgen hastemøte med Landsorganisasjonen (LO), og er enig om å saksøke Norsk olje og gass for å ha inngått en «avvikende avtale på oljeserviceområdet» med forbundet Safe. 

– Gårsdagens meklingsresultat er dårlig og ulovlig, sier forhandlingsleder Ommund Stokka i Industri Energi.

«Industri Energi reagerer med avsky på at Norsk olje og gass (NOG) i mekling onsdag kveld har inngått en avvikende avtale med Safe på oljeserviceområdet,» skriver forbundet i en pressemelding torsdag formiddag.

Stokka opplyser at de ikke godtar meklingsresultatet mellom NOG og Safe, og mener at meklingsresultatet er ulovlig.

– Norsk olje og gass har ikke lov til å inngå avvikende avtaler på oljeserviceområdet. Selv om oljeserviceavtalen er sagt opp er den i praksis gjeldende, på lik linje med at folk som jobber natt, fremdeles får utbetalt nattillegg i henhold til overenskomsten.

– Vi reagerer sterkt på at NOG har gjort dette med åpne øyne. Tidlig i meklingen sendte vi formelt brev til Riksmekler og Norsk olje og gass med beskjed om at et eventuelt meklingsresultat ville være tariffstridig og dermed ulovlig, sier Stokka, som legger til at Norsk olje og gass sin håndtering av denne saken kan få konsekvenser for Industri Energis samarbeidsvilje framover.

– Å inngå en avtale med et lite forbund med 630 medlemmer for å forsøke å presse fram en forpliktelse for 6500 er ikke bare ulovlig, men utilbørlig, sier Stokka.

Det var tydelig allerede torsdag morgen, da Dagens Perspektiv fikk opplyst at Norsk olje og gass sendte en henvendelse til Industri Energi i løpet av natt til torsdag 7. juli, med ønske om å gjenoppta forhandlingene. Dette skjedde etter at Norsk olje og gass kom til enighet med fagforbundet Safe om brønnserviceoppgjøret. Industri Energi svarte ikke med annet en det nå varslede søksmålet.

LO gir sin støtte

Industri Energi mener gårsdagens meklingsresultat mellom NOG og SAFE er «svært uheldig» for oljeserviceansatte.

– Det er dårligere enn frontfaget, og lønnsgapet til andre offshoreansatte (operatør, boring og forpleining) har økt med 10.000 kroner, skriver de i en pressemelding, og legger til at LO gir dem sin full støtte om å erklære meklingsresultatet mellom Norsk olje og gass og Safe som ulovlig.

– Vi saksøker derfor NHO og NOG, sier Ommund Stokka.

Industri Energi har om lag 6500 medlemmer innen oljeservice, mens Safe har litt over 600 medlemmer på brønnservice.

– Det er et fullstendig mageplask fra Safe å akseptere et så dårlig tilbud fra arbeidsgiverne. Meklingsresultatet er under frontfaget, som vi anser som et golv og ikke et tak. Det øker avstanden til andre offshoreoverenskomster med mer enn 10.000 kroner. Safe klarte heller ikke å få regulert nattillegg like godt som vi har fått på de andre overenskomstene. Dette kan vi ikke akseptere, sier Stokka.

Varsler bred plassoppsigelse

Saken fortsetter under annonsen

Industri Energi varsler nå en bred plassoppsigelse på oljeserviceoverenskomsten og vil se fullstendig bort fra Safes meklingsresultat.

– Etter at Norsk olje og gass natt til onsdag valgte å bryte med oss, vil vi fortsette hos Riksmekleren i Oslo, sier Stokka.

Industri Energi har cirka 6500 medlemmer innen oljeserviceområdet. Overenskomsten omfatter drøyt 30 leverandørbedrifter som er medlem i Norsk olje og gass, blant disse er store selskaper som Schlumberger, Baker Hughes, Halliburton, National Oilwell, Weatherford, Oceaneering og IKM Oiltools. I tillegg er avtalen gjort gjeldende for ytterligere 30 bedrifter med ansatte både offshore, på land og innenfor dykking.

Dette har skjedd:

Norsk olje og gass valgte onsdag å forlate forhandlingene med Industri Energi i Stavanger, under ett døgn etter at partene gjenopptok forhandlingene om oljeserviceavtalen.

– Vi var villig til å forhandle videre på oljeserviceavtalen, men Norsk olje og gass valgte å avslutte og forlot forhandlingsbordet, sa forhandlingsleder Ommund Stokka i Industri Energi.

Forhandlingene for oljeserviceansatte ble 7. juni utsatt fordi Industri Energis utvalg ville «vente og se hva andre deler av oljebransjen oppnår.» Sokkeloppgjøret endte med enighet 2. juli, og forhandlingene kunne dermed gjenopptas.

– Krigserklæring

Da (som nå) sto partene langt fra hverandre. Ifølge Stokka har Norsk olje og gass vært «usedvanlig harde» i forhandlingene. Han beskrev bruddet på onsdag som som «en ren krigserklæring».

Saken fortsetter under annonsen

– De oljeserviceansatte har allerede betalt en høy pris for krisen i oljeindustrien, gjennom tusenvis av oppsigelser og permitteringer. Når arbeidsgiverne nå går til angrep på våre arbeidstidsbestemmelser, så er det noe vi ikke kan akseptere, sa han.

– Vi forholder oss til frontfagets rammer med moderate krav, men vi blir møtt med en rekke horrible motkrav. Vi oppfatter dette som en ren krigserklæring fra arbeidsgiverne.

Industri Energi har cirka 6500 medlemmer innen oljeserviceområdet. Overenskomsten omfatter drøyt 30 leverandørbedrifter som er medlem i Norsk olje og gass. I tillegg er den gjort gjeldende for ytterligere 30 bedrifter med ansatte både offshore, på land og innenfor dykking.