Folkekongressen skal ruste Kina for trangere tider
I talen ventes Li blant annet å fortelle hvilket mål myndighetene setter for BNP-vekst i årene framover, og Kina-kjennere anslår at det vil ligge på mellom 6,5 og 7 prosent.
Analytikere har spådd en vekst på 6,7 prosent i inneværende år, og myndighetene har tidligere lagt fram prognoser som tilsier en gjennomsnittlig vekst på 6,5 prosent ut 2020.
Mens en slik vekst er en fjern drøm for de fleste andre land, kommer det til å kreve smertefulle omstillinger i Kina.
Kutter forsvarsbudsjettet
Det første tegnet på at myndighetene nå vil svinge sparekniven, kom alt fredag, da en talskvinne for Folkekongressen opplyste at neste års forsvarsbudsjett «bare» vil øke med 7-8 prosent.
– Forsvarsbudsjettet vil fortsette å vokse i år, men ikke like mye som i fjor og foregående år. Det vil bli mellom 7 og 8 prosent, sa Fu Ying.
Kina har de siste årene rustet betydelig opp, og landets forsvarsbudsjett har ifølge offisielle tall hatt en årlig vekst på over 10 prosent. Vestlige analytikere mener at den reelle økningen har vært enda større.
Overproduksjon
Kina hadde i fjor en økonomisk vekst på 6,9 prosent. Selv om dette var lavere enn på 25 år, var det stort sett i tråd med myndighetenes mål om en vekst på «rundt 7 prosent».
Overproduksjonen i kinesisk tungindustri, først og fremst innen stålindustrien, bekymrer likevel. Kina produserer halvparten av alt stål i verden og har trappet opp eksporten i takt med synkende etterspørsel innenlands. Det har resultert i lavere priser på verdensmarkedet og anklager om dumping fra EU.
Offisiell statistikk viser samtidig at industriproduksjonen i Kina har falt til det laveste på over tre år, og nedgangen ser ut til å fortsette.
Kutter zombie-bedrifter
Reformer må derfor til, noe Folkekongressen ikke har veket tilbake for å vedta tidligere. På slutten av 1990-tallet gjennomførte kinesiske myndigheter omfattende økonomiske reformer, der statlige bedrifter ble privatisert og mellom 20 og 35 millioner kinesere mistet jobben.
Fullt så dramatisk blir det neppe denne gangen, men myndighetene har alt varslet kutt av 1,8 millioner jobber i såkalte zombie-bedrifter i stål- og kull-industrien som ikke er liv laga.
Kina har rundt 150.000 statlige bedrifter, og myndighetene vet at faren for sosial uro er stor dersom de går for hardt til verks.
– President Xi Jinping kommer neppe til å ta noen sjanser i den nye femårsplanen, tror Yukon Huang, som ledet Verdensbankens kontor i Kina fra 1997 til 2004.