Den tidligere NATO-sjefen, Anders Fogh Rasmussen, frykter for USAs rolle dersom Trump blir president.

Foto
NTB Scanpix / REUTERS / Laurent Dubrule/Files

Fogh Rasmussen frykter Trump

Publisert: 12. august 2016 kl 09.54
Oppdatert: 11. januar 2017 kl 23.06

Anders Fogh Rasmussen sier dette i et intervju med Politico.

Han bedyrer at han ikke tar side i den amerikanske valgkampen, og at han tidligere har samarbeidet godt med både Demokrater og Republikanere.

Fogh Rasmussen er bekymret for USAs lederrolle i verden, og at denne vil forsvinne med Trumps retorikk, selv om også andre amerikanske presidenter mener at Europa må bidra enda mer i NATO-samarbeidet.

– Trump har drevet dette spørsmålet til det ekstreme når han sier at han anser NATO for å være avlegs. I tillegg har han, enda mer spesifikt, sagt at det bør være avhengig av individuelle medlemsstater bidrag til NATO, om USA skal forplikte seg til å bidra til den kollektive forsvarsavtalen, sier han, og mener at Trump går langt i å underminere avtalen og NATO som sådan.

Foto
NTB Scanpix / AP Photo / Evan Vucci

Fogh Rasmussen oppsummerer Trumps stilling til NATO og artikkel 5 (den kollektive samarbeidsavtalen, red.anm.) som farlig:

– Jeg tror at Trumps neglisjering av artikkel 5 kan føre til at Vladimir Putin får lyst til å teste NATO. Det vil føre til en undergraving av solidariteten innenfor alliansen. Dette er alvorlig, siden Trump har uttrykket beundring for Putin, sa den tidligere NATO-sjefen til Politico.

Saken fortsetter under annonsen