Flyktningbråk i EU
Den svenske innenriksministeren, Anders Ygeman, sa til europaportalen.se. at han ikke var optimistisk før videre EU-diskusjoner om flyktningkrisen.
I begynnelsen av mars regner man med at migrasjonsstrømmene skal tilta igjen, takket være fordelaktigere værforhold. I år har allerede over 100.000 personer tatt seg inn i EU via Hellas.
Den felles overenskomsten på EU-nivå, om å omfordele flyktninger fra Hellas og Italia, fungerer ikke. I stedet jobbes det hardt i kulissene fra enkelte land om å finne andre løsninger.
Onsdag i forrige uke hadde Østerrike invitert ni land langs den såkalte Balkanruten til et krisemøte. I en felles uttalelse slo innen- og utenriksministrene på møtet fast at «migrasjonen må minskes markant».
Hellas var imidlertid ikke invitert til møtet, noe som utenriksminister Nikos Kotzias karakteriserte som en «uvanlig handling». Torsdag gikk den greske regjeringen et skritt til og kalte hjem sin ambassadør fra Wien.
– Det er tydelig at de store problemene i EU ikke kan møtes med tanker, holdninger og utenominstitusjonelle initiativ som har sine røtter i 1800-tallet, heter det i en uttalelse fra det greske utenriksministeriet.
Etter at Østerrike i forrige uke besluttet at landet kun kan ta imot 80 asylsøkere per dag – en beslutning som EU stiller seg skeptisk til – har trykket på landene sør i EU økt. At Makedonia stenger grenser for afghanere har blant annet ført til til at flere migranter blir sittende fast i Hellas.