Flere kvinner velger kontantstøtte fremfor å jobbe
Kontantstøtten er særlig negativ for kvinner med innvandrerbakgrunn viser ny rapport.
– Vi ser at bruken av kontantstøtte henger sammen med hvilken inntekt du har. Har du lav inntekt, eller ikke har arbeid, framstår kontanktstøtten som mye mer attraktiv, sier Yngvar Åsholt, kunnskapsdirektør i Nav til Dagsavisen som først omtalte saken.
Han mener at sammenhengen er tydelig.
– Det gjør at vi ser mye høyere uttak av kontantstøtte blant innvandrere som i utgangspunktet har utfordringer på arbeidsmarkedet, sier Åsholt.
Les også: Fire av ti foreldre med kontantstøtte født i utlandet
Kontantstøtten
- I 2014 innførte den regjeringen i samarbeid med KrF og Venstre en betydelig økning i kontantstøtten, opp til 6000 kroner skattefritt i måneden for barn mellom ett og to år.
- Støtten som gis til foreldre til barn mellom ett og to år og for adoptivbarn som ikke har begynt på skolen. Støtten gis maksimalt i 11 måneder og barnet må ikke ha heltidsplass i barnehage med offentlig driftstilskudd.
- Ordningen ble innført av Kjell Magne Bondeviks første regjering i 1998. Arbeiderpartiet har hele tiden vært imot kontantstøtten. Jens Stoltenbergs andre regjering videreførte likevel ordningen etter krav fra Senterpartiet.
Kontantstøtte fremfor å jobbe
Nav konkluderer med at økningen i kontantstøtten har ført til at flere velger kontantstøtte fremfor å jobbe.
«Hovedfunnene er at økningen i satsene for kontantstøtte har ført til at mødre med barn i kontantstøttealder jobber fem til seks prosentpoeng mindre enn hva de ville ha gjort uten satsøkningen.»
Les også: Sekstimersdagen: – Vinn-vinn situasjon for alle
Leder i Fagforbundet, Mette Nord, har tidligere uttalt til Dagens Perspektiv at sekstimersdagen er et godt alternativ som gjør at terskelen bli kavere for å komme ut i jobb.
– Vi har hatt sekstimersdagen i vårt program i mange år. Det er et tema som bli mer og mer aktuelt når en ser det i en større sammenheng. Vi kan se det opp mot sysselsetting, integrering, få flere i jobb som ikke er 100 prosent friske, uttalte Nord tidligere i høst.
Ap ikke overrasket
Arbeiderpartiet påpeker at den nye Nav-rapporten bekrefter det «alle allerede vet».
– Det er fristende å si «hva var det vi sa?». Dette er vertfall ikke overraskende, sier Anette Trettebergstuen, familiepolitisk talsperson i Ap til Dagsavisen.
Les også: NHO: – Må bli lettere å ha jobb og barn
Trettebergstuen forklarer at tallene bekrefter at det å øke og bevare kontantstøtten fører til lavere sysselsetting hos kvinner og innvandrerkvinner spesielt.
– Det er synd for kvinnene det gjelder og det er synd for likestillingen og det er synd for barna, sier hun.