Fire tabber som kan ødelegge karrieren
Du har akkurat fått nye lederoppgaver på jobben, og ligger an til en pen karriere i årene som ligger framfor deg. Toppledelsen har tro på deg, og arbeidslivet smiler.
Dessuten, alle kan gjøre feil, og sjefen din har sikkert sagt at «den som aldri tar risiko og gjør en feil, vil aldri lære og aldri komme videre». Vel, om ikke sjefen har sagt det, har du helt sikkert hørt det på en konferanse eller lest det i en blogg eller i en avis…
Men det er noen tabber som ikke blir tilgitt like lett. De er faktisk nokså vanlige, og de har ødelagt karrierer, skriver Forbes. Trøsten er at de lett kan unngås.
Her er fire tabber du bør unngå:
Du går langt over budsjett uten å være klar over det
Uansett hva slags bransje og hva slags lederjobb du har – de fleste virksomheter liker dårlig budsjettoverskridelser. Og særlig ikke de som kommer overraskende eller på grunn av uoppmerksomhet. Enhver toppledelse hater å få negative budsjettoverraskelser i fanget. Ja, det kan jo i siste instans gå utover deres bonus…
Så husk alltid: Ha oversikt over tallene dine. Dersom det går mot overskridelser, si i fra tidlig, og kom med forslag til løsning. Kanskje får du til og med økte rammer. Det verste du kan gjøre er ikke å vite.
Du er den som gråter på jobb
Dette handler ikke om ufølsomhet eller at det ikke er lov til å vise følelser eller gråte dersom du opplever en personlig tragedie for eksempel. Nei, dette handler om jobben. Om tårer – sinte, frustrerte eller oppgitte tårer på grunn av noe som skjer på jobben. Det kan virke som kynisk, men husk at både kolleger og ledelse husker den som «begynte å gråte». Og for ledelsen kan du da lett framstå som «svak» eller «ustabil». Og det er ikke noe å ha på CV-en.
Å være den gæ'rneste på firmafest
Å være den som alltid blir sprøest (og fullest?) på firmafest, er kanskje kult i Mad Men, men ikke i virkeligheten, skriver Forbes. Ditt personlige omdømme kan fort bli rufsete av en drink eller to for mye. Kanskje du blir poppis blant enkelte av kollegene – uansett så blir du nok husket. Og gjerne også for det du har sagt – spsielt det som ble framført i høyeste laget. Problemet er at det ikke alltid er noe du skulle ønske du hadde sagt, for å si det forsiktig. Også ledelsen vil også huske deg for dine krumspring og høylytte postulater. Det kan koste deg dyrt karrieremessig.
Å miste tillit
Men uansett graden av gråtetokter og fyllekuler – det aller verste du kan gjøre ifølge Forbes er å handle på en slik måte at kolleger og ledelse mister tillit til deg. Uansett hva årsaken til tillitsbruddet er – svært dårlig vurderingsevne, løgn, uærlige handlinger, er tillitsbrudd den verste tabben du kan gjøre. Hvis ledelsen først mister tillit til deg, er veien tilbake lang og kronglete – ja, nærmest umulig.
Moralen må være slik Albert Schweitzer formulerte den, mener Forbes: «Å være et godt eksempel er ikke den beste måten å gjøre inntrykk på andre på – det er den eneste måten».