Fire ledelsesprinsipp for den fjerde industrielle revolusjon
Det mener Klaus Schwab, grunnleggeren og styreformann i World Economic Forum.
I en serie av artikler om den fjerde industrielle revolusjon, tar han for seg fire grunnleggende prinsipper om hvordan ledere skal håndtere den nye teknologien som nå dukker opp.
Les også: Kunstig intelligens: — Revolusjonen er nå
Hver dag ser vi fremveksten av ny teknologi.
Forskere gjør nye fremskritt innen kunstig intelligens, teknologer illustrerer nye mulighet for «the internet if things», Uber lanserer selvstyrte biler og 3D-utskrifter er nå godt integrert i ingeniørutdanninger verden over.
Les også: Må ledelse gi tapt for teknologien?
Dette er med på å skapene et økende gap mellom den teknologiske fremgangen og samfunnets evne til å takle konsekvensene.
«Alle disse forandringene kan overrumple oss dersom vi ikke kan samarbeide om å forstå dem og hvilken retning vi skal gå,» skriver Schwab.
Sosiale og økonomiske forandringer
Teknologer og forskere har definert de mange teknologiske fremskrittene som den fjerde industrielle revolusjon.
Oppfinningen av dampmaskinen var introduksjonen på den første industrielle revolusjonen. Urbanisering, utdanning og industrialiseringen av jordbruket kjennetegner denne perioden.
Les også: Robotteknologi, kunstig intelligens og big data forandrer markedet drastisk
Elektrifisering og masseproduksjon definere den andre industrielle revolusjonen. Den digitale revolusjonen er den tredje der elektronikk og datamaskiner la grunnlaget for en mer tilknyttet verden der løsninger på problemer bare var et tastetrykk unna.
Les også: Forskar: – Førarlause bilar er tryggare enn vanlege
«Teknologien som nå kommer vil ha en stor påvirkning på samfunnet vi lever i, men det viktigste endringen vil likevel være de sosiale og økonomiske systemene som former livene våre og hvordan vi lever dem,» skriver Schwab.
Øke kunnskap om teknologien
Det første ledelsesprinsippet for den nye industrielle revolusjonen er at vi må fokusere mer på systemer enn selve teknologien.
Les også: – Emosjonell styrketrening er grisekleint
«De viktige hensynene vil først og fremst ligge i de store endringene i virksomheten, samfunnet og politikken, ikke i teknologien i seg selv».
Det andre prinsippet er at en må styrke samfunnet ved å lære befolkningen å mestre den nye teknologien for å motvirke et fatalistisk og deterministisk syn på fremgang.
Les også: Telenorsjef: – Maskinens produktivitet og menneskets kreativitet vil skape helt nye muligheter
«Det vil ikke være rom for optimisme og positiv endringer dersom ikke den grunnleggende kunnskapen om den nye teknologien er på plass »
Må fokusere på verdien
Vi må prioritere å skape en fremtid ved å samarbeide og ikke la selve teknologien styre hvor vi som samfunn er på vei.
«Samarbeid mellom alle interessenter må spille en sentral rolle i hvordan vi integrerer disse transformative teknologiene»
Les også: Superfond på 10 milliarder kroner for teknologiske start-ups
Det siste prinsippet handler om at vi som samfunn må fokusere på nøkkelverdiene av den nye teknologien i stedet for å se på den som noe skremmende og uforståelig.
Les også: De 10 teknologibudene
«Teknologier som brukes på en måte som øker ulikhet, fattigdom, diskriminering og miljøskader jobber imot den fremtiden vi søke».
Les også: Gir politikerne rødt kort
Schwab konkluderer med at om vi skal investere i denne nye teknologien, så må det være forsvarlig.
«Den må gi oss en bedre verden, ikke en verden med økt usikkerhet der en ikke føler at en hører hjemme».