Helsingfors universitetet sier opp 1000 ansatte. 

Foto

Dreamstime.

Finske universiteter sier opp flere tusen ansatte

Publisert: 19. februar 2016 kl 10.22
Oppdatert: 19. februar 2016 kl 10.23

De harde økonomiske tidene rammer Finlands universitetssektor for fullt. Nylig ble det kjent at Helsingfors Universitet står overfor sparekrav på 106 millioner euro innen 2020. Nesten halvparten av dette skal spares inn i år, skriver Universitetsavisa.

Helsingfors universitet regner med at 570 ansatte vil sies opp, 75 av disse jobber i undervisnings- og forskningsstillinger. Antallet midlertidige skal reduseres med 210 fram til år 202. Av disse er det 160 undervisnings- og forskningsstillinger.De siste fem årene har Helsingfors Universitet krympet staben med 500 personer. 

Det finsk Professorsförbundet och Forskarförbundet går ut med hard kritikk mot oppsigelsene, skriver Universitetsavisa.

- Det virker som universitetet bare ser personalet som en utgiftspost, som man kan kutte ned på for å fikse de massive kuttene regjeringen nå kjører, uttaler fagforeningene.

Frykten er at tunge kutt i administrativt personale flytter mer arbeid over på undervisere og forskere.

Ved kunstuniversitetet Aalto er det også stor uro. Over 300 stillinger skal fjernes, men kuttene dekker bare en fjerdedel av universitetets budsjettunderskudd, skriver Universitatsavisa. 

I tillegg varsles videre, store kutt i årene som kommer. Også Aalto har gått gjennom store kutt allerede. I 2014 mistet 170 ansatte jobbene sine.

Saken fortsetter under annonsen

Det er den finske regjeringens innstrammingspolitikk som nå rammer finsk akademia med full styrke. Også ved en rekke andre universiteter og forskningsinstitusjoner må det kuttes i kostnadene, og det forventes at mange flere vil miste jobben de nærmeste årene, heter det. 

Også i Danmark merker universitetssektoren de tøffe tidene. Danmarks største universitet, Københavns universitet, må spare 500 millioner kroner. 500 jobber vil forsvinne og rundt 200 risikerer oppsigelse, skriver Universitetsavisa.